Porodice žrtava teško do odštete od GM-a

Fondu koji je osnovao američki proizvođač vozila General Motors počeli su pristizati odštetni zahtjevi od porodica žrtava koje su imale automobile s greškom. Međutim, još nije jasno odnosi li se mogućnost kompenzacije na problem pri startanju automobila, koji je najčešći razlog povlačenja vozila sa američkih cesta.

Monica Coranado, pak, tvrdi da je GM ubio njenog brata Amadora, iako se zračni jastuk otvorio.

“Postoji još nekoliko drugih nesreća u kojima se zračni jastuk otvorio”, kaže ona.

GM odbija odgovornost

GM tvrdi da problem s paljenjem nije uzrok nesreće, jer je činjenica da se zračni jastuk otvorio dokaz da u automobilu nije postojao problem s napajanjem strujom. Prema uvjetima programa kompenzacije, koji su nedavno objavljeni, bit će obeštećene isključivo žrtve kojima se zračni jastuk nije otvorio prilikom sudara.

Iako su inženjeri GM-a 10 godina znali za problem s paljenjem automobila, kompanija nije naredila povlačenje modela s greškom. Amadorova majka Rosie Cortinas osjeća da se upravo to dogodilo prije sudara njenog sina. Uspio je ponovno upaliti automobil, ali bilo je prekasno.

“GM kaže da se to nije dogodilo. Razmislite ko to govori – ljudi koji su to krili cijelo desetljeće”, ukazuje Rosie Cortinas.

Sumnje u djelovanje fonda

Već postoje sumnje u vezi s fondom, ne samo kada je riječ o uvjetima obeštećenja, već i zbog činjenice da je teret dokazivanja na žrtvama. Pored toga, GM je već objavio kako namjerava platiti između 400 i 600 miliona dolara prije nego je program kompenzacije i počeo, što se kosi s ranijom tvrdnjom kompanije da kompenzacije neće biti ograničene.

Aktivisti poručuju da će samo kaznene prijave promijeniti ponašanje GM-a, a Clarence Ditlow iz Centra za autosigurnost napominje kako je to zbog toga što prečesto korporacije pitaju: “Koliki treba biti ček da naši direktori ne završe u zatvoru?”

Takvo mišljenje dijeli i Amadorova majka, koja kaže: “Znam da sam izgubila sina zbog njihove pohlepe, jer su kvar mogli popraviti za svega nekoliko centi.”

Nakon što je u februaru naređeno povlačenje Chevrolet Cobalta, nastavljen je opoziv miliona drugih modela GM-a zbog problema s paljenjem, ali to nije naštetilo prodaji američkog automobilskog diva.

Izvor: Al Jazeera