Porodici Foley ‘prijećeno optužbama za terorizam’

Američki zvaničnici odbacuju navode Diane Foley (AFP)

Majka Jamesa Foleyja, američkog novinara kojeg su oteli i pogubili borci grupe Islamska država (IS), rekla je da su američki zvaničnici njenoj porodici zaprijetili optužbama za terorizam ako prikupe novac za otkupninu koju su tražili otmičari njenog sina.

Diane Foley za američke medije je kazala da je imala dojam kako je američka administracija slučaj njenog sina smatrala “smetnjom”.

Dodala je da joj je službenik Vijeća za nacionalnu sigurnost nekoliko puta rekao da bi članovi porodice mogli biti krivično gonjeni ako plate otkupninu.

„Mi smo to doživjeli kao prijetnju. Tri puta nas je zastrašio tom porukom. Bili smo užasnuti tim riječima. Samo je rekao da ćemo biti gonjeni. Znali smo da moramo spasiti našeg sina, morali smo pokušati.“

Majka ubijenog novinara kazala je da je porodica, također, bila obaviještena da neće biti razmjene zatvorenika za Foleyja i da Vlada neće povesti vojnu akciju. Preporučeno im je da se ne „obraćaju medijima“ i „primili su uvjeravanja da se radi na slučaju“ novinara, kazala je.

„Kao američka državljanka, bila sam zatečena i zaprepaštena. Naši pokušaji da Jim bude oslobođen bili su neugodni za Vladu. Izgleda da to nije bio naš strateški interes“, dodala je.

„Jim bi bio razočaran. Jim je do kraja vjerovao da će mu njegova domovina pomoći“, rekla je njegova majka.

Kerry: Iznenađen tvrdnjama porodice

Glasnogovornik predsjednika Baracka Obame odbio je da komentariše razgovore između porodice i zvaničnika Vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Neću ulaziti u to šta je ko kome rekao u kontekstu ovih individualnih razgovora“, kazao je Josh Earnest, ali je potvrdio kako je američka politika da se ne daju otkupnine, jer bi to moglo potaknuti još više otmica.

Vijeće za nacionalnu sigurnost saopštilo je da je porodica Foley bila upoznata s tim da američki zakoni zabranjuju finansiranje terorizma, ali je negiralo da je porodici rečeno da bi mogli biti optuženi ako uplate otkupninu.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da je “iznenađen” i da ne zna ništa o prijetnjama administracije o kojima je govorila Diane Foley.

„Mogu samo reći da ne znam ništa o tome i ne mogu vjerovati da bi bilo ko u State Departmentu mogao reći takvo šta”, kazao je tokom boravka u Turskoj gdje nastavlja turneju sa zadaćom da uspostavi koaliciju protiv boraca IS-a.

„Kao i drugi u Vladi, naporno sam radio kako bih stupio u vezu s desecima zemalja i kako bismo osigurali uvjete za uspješnu operaciju. Predsjednik Obama je naredio opasnu, ali važnu i nužnu akciju spašavanja talaca (…) Nažalost, nismo uspjeli. Iskreno saosjećam s porodicom“, poručio je Kerry.

Pogubljenja novinara

Pentagon i Bijela kuća su nakon Foleyjevog pogubljenja objavili informaciju o neuspjehu akcije kojom su, kako se navodi, ljetos pokušali osloboditi američke taoce koje je IS držao u Siriji.

Snimku pogubljenja četrdestogodišnjeg novinara odsijecanjem glave IS je objavio 19. augusta.

Sedam dana poslije IS je objavio i snimku sličnog pogubljenja američkog novinara Stevena Sotloffa.

Foley je izvještavao o sukobima u Afganistanu, Libiji i Siriji, a radio je za informativni portal GlobalPost, za novinsku agenciju France Presse i za druge medije.

Oteli su ga naoružani otmičari na sjeveru Sirije 2012.

Izvor: Al Jazeera i agencije