Porošenko: Blizu tačke sa koje nema povratka

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u subotu u Briselu da vjeruje da su napori da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine stigli blizu “točke sa koje nema povratka” i da bi neuspjeh mogao dovesti do “potpunog rata”.

On je na konferenciji za novinare poslije summita lidera Europske unije kazao kako se nada da će na trilateralnom sastanku u ponedjeljak, na kojem će sudjelovati predstavnici Kijeva, Moskve i EU-a, rezultirati obustavom vatre, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik je kazao da su se lideri EU-a suglasili o pripremi dodatnih sankcija Rusiji, koje će biti uvjetovane uspjehom mirovnog plana koji je on predložio.

“Na osnovu mojih prijedloga, koje je podržala većina članica, mogle bi biti uvedene sankcije [Rusiji] – sektorske sankcije treće razine”, rekao je Porošenko.

Kijev nudi nove dokaze

Iz Kijeva stižu nove optužbe i videodokazi da Rusija ne prestaje sa slanjem vojne tehnike pobunjenicima na istoku te zemlje. Rusija u međuvremenu sprema ulazak novog humanitarnog konvoja, drugog po redu, iako ni za ulazak prvog nije imala suglasnost ukrajinskih vlasti.

Tenkovi i trupe – ukrajinska strana tvrdi da upravo to svakodnevno stiže na njihov teritorij iz Rusije. Nude i videodokaze o onome što nazivaju izravnom vojnom agresijom. Optužbe stižu u trenutuku dok se borbe pojačavaju oko grada Ilovajska i uz obalu Azovskog mora, gdje pobunjenici žele ponovo preuzeti grad Mariupolj.

“Prema posljednjim informacijama koje imamo, ruski teknovi su ušli u grad Novosvitlivka i uništili doslovno sve kuće. Naši stručnjaci tvrde da je riječ o čečenskom načinu borbe ruske vojske, gdje se uništva svaka kuća ukoliko sumnjaju da se u njoj nalazi neprijatelj”, kaže Andrej Lisenko iz Ukrajinskog nacionalnog vijeća za sigurnost.

Rusija priprema novi konvoj

Rusija obavlja posljednje pripreme za slanje novog humanitarnog konvoja. Više od 100 kamiona stacionirano je u regiji Rostov, nedaleko od ukrajinske granice, a već je poslala konvoj od 200 kamiona s humanitarnom pomoći, za koji nije imala suglasnost ukrajinskih vlasti. Tvrde da je jedini cilj novog konvoja olakšavanje situacije stanovnicima Donjecke regije.

Ukrajinske snage nastavile su tijekom jutra s granatiranjem središta Donjecka. Poginulih i ranjenih nema. Oštećena je glavna željeznička stanica i uništeno je nekoliko radnji.

“Došli smo rano jutros ovdje. Dio radnje je neoštećen, ali sve što gleda na ulicu je izgorjelo. Rečeno nam je da napustimo radnju, jer je počelo novo granatiranje, pa smo pobjegli. Sad sam se vratila da skupim što mogu. Hvala Bogu da je nešto i ostalo. Drugi su izgubili sve, sve im je spaljeno. Ostali su bez novca, a ja sam ostala bez posla”, kaže Nataša, vlasnica radnje.

Na mjesto granatiranja stigli su i predstavnici Europske organizacije za sigurnost i suradnju. Tvrde da u granatiranom dijelu grada nema vojnih ciljeva.

“Moja procjena? Vrlo je jasno – došlo je do teškog granatiranja. Nisam siguran o kakvim je granatama riječ, ali je jasno da su padale po civilnim lokacijama. Ono što mogu vidjeti, ovdje nema niti jedne vojne mete. Možete me pitati pa šta su onda granatirali, ali ja odgovor nemam, kao ni tko je granatirao. Vidim samo da je granatiranje bilo teško, vrlo teško”, izjavio je Kai Vittrup iz OSCE-a.

Pogođen i trening-kamp Šahtara

Tijekom noći u granatiranju je srušen i dio trening-kampa nogometnog kluba Šahtar u Donjecku. Dvije granate izravno su pogodile zgradu.

Ukrajina je u međuvremenu i dalje jedna od tema broj jedan u Europi. U Bruxellesu je bio ukrajinski predsjednik, koji je ponovo dobio podršku u borbama na rastrgnutom istoku zemlje, ali i obećanje da će Europa pomoći u obnovi tog uništenog dijela Ukrajine.

Veliko je bilo zanimanje novinara za šefa ukrajinske države. Međutim, Porošenko je bio manje zainteresiran za izjave odmah na dolasku. Žurio je na sastanke s najvišim dužnosnicima Europske unije. Dolazak ukrajinskog predsjednika u za njih važnom trenutku kadrovskih promjena u Bruxellesu mnogi tumače kao pozitivan signal Kijevu. Poruke kratke i jasne – Europa i Ukrajina i dalje krivca vide na jednoj strani, u Rusiji.

“Nakon sastanka mogu kazati da ruska agresija neće proći bez reakcije EU-a. Za Ukrajinu je vrlo važno da je i predsjednik te zemlje pozvan na sastanak Europskog vijeća, kako bi informirao lidere Unije o trenutačnoj situaciji”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Porošenko nije oklijevao, otvoreno traži od EU-a da Rusiji “pokaže zube”. Smatra da istočno-ukrajinska kriza prijeti da preplavi kontinent.

Barroso: Mogućnost za političko rješenje

“Spremni smo poduzeti snažne i jasne mjere, ali istovremeno ostavljamo mogućnost za pravo političko rješenje”, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Upravo je političko rješenje potrebnije nego ikad, smatraju dužnosnici u Bruxellesu.

“Ako se eskalacija konflikta nastavi, doista može doći do te situacije u kojoj nema povratka. Vjerujem da još nije suviše kasno za političko rješenje”, kazao je Barroso.

O Ukrajini se govorilo i na neformalnom sastanku ministara EU u Milanu. Ista je poruka odlazeće visoke povjerenice EU Catherine Ashton.

“Nastavljamo pozivati Rusiju da prekine neprijateljstva, da zaustavi dopremu oružja, opreme i osoblja u regiju konflikta i da povuče svoje snage iz Ukrajine”, rekla je Ashton.

Iz Bruxellesa je upućena još jedna poruka – EU razumije da Rusija ima svoje brige. No, zabrinutost Rusije, rekao je Barroso, treba se riješiti za stolom.

‘Rusija zaratila s Evropom’

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite izjavila je uoči početka samita EU da je Rusija u ratu s Ukrajinom i da je praktično zaratila s Europom, te se založila za oštre sankcije Mosvi i vojnu pomoć Ukrajini.

“Rusija je praktično u ratu s Europom”, rekla je ona novinarima ulazeći u zgradu Europskog vijeća u Briselu.

Grybauskaite, koja spada među “jastrebove” kada je riječ o odnosima s Moskvom, kazala je da u Ukrajinu treba uputiti vojnu pomoć, a Rusiji uvesti ne samo ekonomske sankcije, nego i embargo na uvoz oružja.

“Ne mislim samo na buduće, nego i na ranije ugovorene isporuke”, rekla je predsjednica Litve, aludirajući na desantne brodove tipa “Mistral”, koje se Francuska, na osnovu ranijeg ugovora, sprema isporučiti Rusiji.

Lideri EU će biti primorani pojačati sankcije Rusiji ukoliko Moskva nastavi vojno intervenirati u istočnoj Ukrajini, izjavio je u subotu francuski predsjednik Francois Holllande.

“Ono što se dešava u Ukrajini je toliko ozbiljno da će Europsko vijeće biti primorano reagirati pojačavanjem sankcija ukoliko stvari ostanu ovakve”, istaknuo je on po dolasku na samit EU, prenosi Reuters.

Predsjednik Francuske je objasnio kako je preduvjet za pojačavanje sankcija dokazano prisustvo oružja, koje dolazi iz Rusije i vojnika koji su prešli sa ruske teritorije u Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije