Porošenko: Gospodine Putin, ovo je rat, nije šala

Kerčki moreuz
Generalna skupština UN-a usvojila je u rezoluciju protiv militarizacije Krima i Azovskog i Crnog mora (Arhiva)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je zapadne zemlje da zauzmu oštriji stav protiv Rusije u trenutku kada eskaliraju tenzije između dva regionalna rivala, a ujedno je ruskom predsjedniku Vladimiru Putin poručio da nedavni događaj u Kerčkom prolazu predstavlja “akt agresije”.

“Gospodine Putin, ovo je rat, ovo nije šala, nije incident i nije kriza jer su vaše regularne snage pod ruskom zastavom napale ukrajinske vojne brodove u međunarodnom ratu”, rekao je Porošenko u intervjuu za američki Fox News, prenosi Tanjug.

Porošenko je istaknuo da bi želio vidjeti značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gdje su ruske snage krajem studenog otvorile vatru i zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice i uhitile 24 mornara, pod optužbama da su povrijedili rusku državnu granicu u Kerčkom prolazu.

Poziv na sankcije i prisustvo NATO-a

Ukrajinski predsjednik je reagiranja u svijetu na taj događaj ocijenio kao “prilično snažna”, ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

“Nitko ne zna gdje će sutra Putin donijeti odluku da štiti ruske interese”, rekao je Porošenko, dodavši da je Ukrajini potreban vojni i tehnički napredak uključujući “opskrbu smrtonosnim oružjem” kako bi se ta zemlja mogla zaštititi od moguće kopnene operacije.

Porošenko je naveo i da planira poslati brodove mornarice kao odgovor na rusku blokadu Kerčkog prolaza, koji povezuje Crno i Azovsko more i ključan je vodeni put.

“Rusija blokira slobodu plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama… Ruskim brodovima bi trebalo blokirati ulazak u europske ili američke luke i spremni smo koordinirati u vezi s pitanjem koji tip akcije bi trebalo odmah poduzeti”, zaključio je ukrajinski predsjednik.

Izvor: Agencije