Porošenko i Vitalij Kličko udružili snage

Nova jedinstvena stranka trebala bi izići na izbore pod imenom Porošenkove vladajuće stranke Solidarnost (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, bivši svjetski prvak u boksu u teškoj kategoriji, udružili su svoje političke stranke kako bi konsolidirali popularnost uoči regionalnih izbora u listopadu.

Nova jedinstvena stranka trebala bi izići na izbore pod imenom Porošenkove vladajuće stranke Solidarnost, prenosi Hina mjesne medije.

“Danas stvaramo jedinstvenu političku snagu”, objavila je Kličkova stranka UDAR.

 Vođa stranke bit će Kličko, prenosi Kyiv Post.

Ukrajina se suočava u posljednje vrijeme s eskalacijom sukoba na istoku zemlje.

Kijev, NATO, Europska unija i SAD optužuju Rusiju da separatistima na istoku zemlje šalje pomoć u oružju i ljudstvu, što Moskva odlučno poriče.

Ban: Spriječiti širenje nasilja

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon uputio je nedavno upozorenje zbog pogoršanja sukoba u Ukrajini i pozvao na hitne korake u suzbijanju nasilja.

Banovo upozorenje uslijedilo je nakon što su ukrajinske i proruske snage nedavno priopćile o novim pogibijama u sukobima, a Rusija upozorila da se Kijev možda priprema za novu ofanzivu.

Ban je rekao kako je “ozbiljno uznemiren zbog posljednje eskalacije nasilja na istoku Ukrajine” i da su “stalno kršenje primirja i gubljenje života neprihvatljivi”.

Generalni tajnik UN-a je pozvao “sve strane da načine hitne korake kako bi smirile trenutnu situaciju i spriječile širenje nasilja, koje će dovesti do novih žrtava, patnji, uništavanja infrastrukture i negativno utjecati na stabilnost regije”, kako su prenijele agencije.

Ban je podsjetio i na izvještaje o uznemiravanju promatrača Organizacije za sigurnost i saradnju u Europi i pozvao sve strane u sukobu da poštuju njihovu ulogu.

Izvor: Agencije