Porošenko: Prvi pravi prekid vatre

Porošenko: Danas su prvi put u posljednjih sedam mjeseci prošla 24 sata tokom kojih smo imali pravi prekid vatre u Ukrajini (AP)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozdravio je u petak prekid vatre u Ukrajini, nakon 24 sata bez ijednog incidenta, što je prvi put u sedam mjeseci, priznajući ipak da je primirje vrlo krhko, prenose svjetske agencije.

„Imam pozitivne informacije. Danas su prvi put u posljednjih sedam mjeseci prošla 24 sata tokom kojih smo imali pravi prekid vatre u Ukrajini“, rekao je Porošenko u Sydneyu tokom službene posjete Australiji.

„Ne možete zamisliti u kojoj mjeri je to za mene važno. To je prvi put da mi nije rečeno da je tokom noći ubijen ili ranjen ukrajinski vojnik“, dodao je.

Četvrti prekid vatre

Prekid vatre objavljen u utorak na istoku Ukrajine, četvrti u osam mjeseci, izgledao je ozbiljno narušen dva dana nakon što je proglašen kada je vojska u četvrtak objavila da su tri njena vojnika ubijena, a osam ranjeno u 24 sata.

Međutim, prema riječima ukrajinskog predsjednika od tada nije bilo ni mrtvih ni ranjenih.

„Sve je ipak vrlo krhko“, kazao je.

Novi mirovni pregovori trebali su biti održani ove sedmice u Minsku, ali su odgođeni i za sada nije utvrđen novi datum njihovog održavanja.

Izvor: Agencije