Porošenko: Putin želi cijelu moju zemlju

Porošenko je pozvao na stacioniranje NATO-vih brodova u Azovskom moru (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi anektirati cijelu Ukrajinu i pozvao u intervjuu njemačkim medijima kancelarku Angelu Merkel da dođe u Kijev pomoći u krizi.

Rusija je u nedjelju u blizini krimskog poluotoka zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i njihove posade, zbog toga što su, kako je rečeno, ilegalno ušli u ruske vode. Ukrajina optužbe snažno pobija, prenosi Hina.

U razgovoru za Bild od četvrtka, Porošenko je odbacio ruske optužbe da je ulazak plovila u Azovsko more, vode koje dijele Ukrajina i Rusija, bila provokacija.

“Ne vjerujte Putinovim lažima”, izjavio je Bildu, najprodavanijim štampanim novinama u Njemačkoj. “Putin želi stari ruski imperij natrag”, rekao je. On vidi sebe kao ruskog cara, i njegovo carstvo ne može funkcionirati bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju”.

Zapljena mornaričkih brodova podigla je napetost na najviši nivo od 2015. godine, kada su se pobunjenici koje podržava Moskva podigli protiv kijevske vlade u Donbasu na istoku zemlje, što je izazvalo rat koji je odnio desetke hiljada ljudi.

Poziv Njemačkoj

Porošenko je pozvao Njemačku, najvećeg i najbogatijeg kupca plina u Moskvi, da zaustavi izgradnju podmorskog plinovoda koji bi omogućio Rusiji da ga direktno isporuči Njemačkoj, izbacujući iz toka Ukrajinu.

“Potrebna nam je jaka, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije”. “To također znači zaustavljanje projekta plinovoda Sjeveri tok 2”.

Njemačka na plinovod, kojeg gradi ruska državna energetska kompanija Gazprom, gleda kao na privatnu investiciju. No, Merkel je nedavno priznala “političku dimenziju” plinovoda i rekla da Ukrajina mora i dalje biti kanal za ruski plin koji će se prodavati u zapadnoj Evropi.

Njemački dužnosnici saopćili su u srijedu kako je njihova pozicija u vezi plinovoda ostala nepromijenjena i da je razgovor o strožim sankcijama protiv Moskve, koji su zahtijevale Sjedinjene Američke Države i neki evropski političari, bio “preuranjen”.

Porošenko je također pozvao na stacioniranje NATO-vih brodova u Azovskom moru.

Izvor: Agencije