Porošenko: Ruska pravoslavna crkva prijeti sigurnosti Ukrajine

Porošenko: Pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije "odvojena je od (ruske) države samo na papiru" (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da utjecaj Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja u Ukrajini ima nekoliko miliona vjernika, “direktno prijeti nacionalnoj sigurnosti” njegove zemlje.

“Mislim da svakako moramo odsjeći sve pipke kojima agresorska zemlja djeluje u tijelu naše države”, rekao je Porošenko, misleći na Rusiju.

Po Porošenkovim riječima, Pravoslavna crkva koja pripada Moskovskoj patrijaršiji, “odvojena je od (ruske) države samo na papiru” i “svesrdno i bezuvjetno podržava revanšističku i imperijalističku politiku Kremlja”.

Ukrajinski predsjednik je dao izjavu na obilježavanju 1030 godina dolaska kršćanstva u Kijevsku Rus, oko čijeg se historijskog nasljeđa danas spore Rusija i Ukrajina.

Dvije pravoslavne crkve

Desetci hiljada vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u petak su u povorci prošli ulicama Kijeva uz jake mjere osiguranja kako bi obilježili tu godišnjicu. Policija je strahovala od sukoba s ukrajinskim nacionalistima.

Ukrajina ima dvije Pravoslavne crkve, Moskovske i Kijevske patrijaršije. Po anketi provedenoj 2015., 44 posto Ukrajinaca se identificira kao pripadnici Pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije, a 21 posto Moskovske.

Veze tih dviju Crkava, ionako zategnute, dodatno su se pogoršale s rusko-ukrajinskom krizom nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i sukoba na proruskom istoku Ukrajine u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije