Porošenko: SAD podržava mirovnu misiju u Ukrajini

Povlačenje je trebalo početi 4. novembra (AFP)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prenio je da je američki predsjednik Donald Trump podržao razmještanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na pobunjenom istoku Ukrajine i uz cijelu granicu s Rusijom.

Nakon susreta s Trumpom u New Yorku, Porošenko je izjavio: “Iznimno sam zadovoljan do sada neviđenom razinom suradnje između Ukrajine i SAD-a.”

Prema njegovim riječima, Trump podržava razmještanje “plavih šljemova”, “uključujući i nekontrolirani dio rusko-ukrajinske granice, što bi spriječilo mogućnost ulaska ruskih vojnika i opreme”.

I ruski je predsjednik Vladimir Putin ovoga mjeseca dao naslutiti da će UN-ove snage biti raspoređene na istoku Ukrajine.

Sukobi traju četvrtu godinu

No, Moskva je odbacila ukrajinski prijedlog da Rusi ne sudjeluju u misiji koju Kijev želi na dijelu granice s Rusijom izvan njegove kontrole.

Rusija je ranije tražila od Vijeća sigurnosti UN-a da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u tom području.

U sukobu na istoku Ukrajine, koji traje od travnja 2014. godine, poginulo je više od 10.000 osoba.

Najmanje 600 promatrača OESS-a kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini.

Izvor: Agencije