Porošenko strahuje od ruske invazije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko tvrdi da se na ukrajinskom teritoriju nalazi najmanje 9.000 ruskih vojnika, te upozorio da bi uskoro moglo doći do ruske invazije duž cijele zajedničke granice, prenose agencije.

Porošenko je govorio u parlamentu dan nakon što su ukrajinske snage vodile najtežu bitku u posljednjih nekoliko mjeseci s proruskim separatistima na istoku zemlje. Najnoviji sukobi kod grada Marjinke opasno su ugrozili krhki prekid vatre.

“Vojska mora biti spremna za obnovljenu ofenzivu neprijatelja u Donbasu, kao i za opću ofenzivu duž cijele granice s Rusijom. Moramo biti spremni za to”, rekao je Porošenko.

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno je u najgorem intenziviranju sukoba na istoku zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci i stanje je i dalje napeto, izjavili su ukrajinski dužnosnici, a prenosi Reuters.

Savjetnik predsjednika Juri Birjukov izvijestio je o broju ubijenih ukrajinskih vojnika na svom Facebook profilu i također je objavio da je 39 vojnika ranjeno u borbama nedaleko od grada Marjinke, za koji Kijev kaže da su ga proruski pobunjenici uzaludno pokušavali zauzeti u srijedu.

Proruske snage krive Kijev

Za sukobe, u kojima obje strane koriste teško naoružanje, pobunjenici okrivljuju Kijev i u četvrtak su iznijeli svoje podatke o broju žrtava koje su stradale dan ranije. Po njihovim podacima, ubijeno je 19 osoba, od kojih 15 civila i četiri borca.

Rusija je priopćila u četvrtak da Kijev ne poštuje svoje obveze iz sporazuma o primirju, dok je američki State Department priopćio da Moskva ima odgovornost da obuzda pobunjenike.

Ukrajinski vojni glasnogovornik izjavio je da je situacija nedaleko od Marjinke bila i dalje “napeta, ali stabilna” u četvrtak ujutro.

Ukrajinske vladine snage i proruski separatisti optužuju jedni druge za pokretanje velikih napada na istoku zemlje u kojima su, po prvi put od primirja skopljenog u veljači, zabilježene i veće civilne žrtve.

“Pobunjeničke snage počele su veliku ofenzivu protiv ukrajinske vojske u blizini Donjecka, a tom su prilikom koristili desetak tenkova i do 1.000 vojnika”, priopćio je glavni stožer ukrajinske vojske.

Potvrdili su kako su vladine trupe uzvratile protunapadom pomoću teške artiljerije.

Unaprijed planirane aktivnosti

Ministar obrane samoproglašene Donjecke Republike Vladimir Kononov je ranije upozorio kako je djelovanje ukrajinske vojske bilo “unaprijed planirano”.

“Njihov je cilj da ne provode mirovne dogovore i ovo je pokušaj da se pokaže kako je situacija izmakla kontroli”, rekao je Kononov.

Glasnogovornik Ministarstva obrane samoproglašene republike na istoku Ukrajine, Eduard Basurin je dodao kako proruske snage nisu izvele nikakvu ofenzivnu akciju već su “poduzete odgovarajuće mjere da bi se spriječio genocid nad narodom Donbasa”.

“Zapovjed da se granatiraju gradovi i sela oko Donjecka izdali su zapovjednici ukrajinskih oružanih snaga. Jedino oni mogu izdati zapovjed da se otvori vatra”, rekao je Basurin.

Borbe na istoku Ukrajine intenzivirane su posljednjih nekoliko tjedana oko ključnih točaka na bojišnici u istočnoj Ukrajini, unatoč primirju postignutom u veljači, uz posredovanje Zapada.

U sukobu između ukrajinskih vojnika i separatističkih snaga, koji je počeo u travnju prošle godine, poginulo je više od 6.400 ljudi.

Ukrajina i Zapad optužuju Kremlj za podržavanje i naoružavanje proruskih separatista, no Moskva takve tvrdnje odbacuje.

EU upozorava na ‘spirali nasilja’

Europska unija je upozorila da bi širenje sukoba u istočnoj Ukrajini moglo rezultirati novom spiralom nasilja te podsjetile kako su čelnici EU-a upozorili da bi u tom slučaju mogli pooštriti sankcije Rusiji.

Nazvavši sukobe koji su izbili blizu Donjecka najgorim nasiljem, otkad se uz pomoć EU-a u veljači postignuto primirje počelo poštovati, glasnogovornica EU-ove službe za vanjsku politiku Maja Kocijančič je na konferenciji za novinare rekla: “Obnovljeni intenzivni sukobi vjerojatno će za sobom povući novu spiralu nasilja i patnji”.

Kocijančič je pozvala sve strane da poštuju dogovor o prekidu vatre postignut u Minsku te podsjetila da su čelnici EU-a u ožujku kazali kako će buduće odluke o pooštrenju ili ublažavanju sankcija protiv Moskve povezati s primjenom sporazuma.

“Čelnici EU-a bili su vrlo jasni kada su potpunu primjenu dogovora iz Minska povezali s potencijalnim restriktivnim mjerama, no upozorili su i da su, ako bude potrebno, spremni poduzeti i daljnje poteze. Takvo je stajalište EU i zadržao”, rekla je Kocijančič.

Izvor: Agencije