Porošenko: Ukrajina se ne odriče Krima

Vladimir Putin izjavio da ne postoje velike šanse za rat sa susjednom Ukrajinom (EPA)

Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici trebali bi biti izvedeni pred lice međunarodne pravde “zbog aneksije Krima”, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ističući da se Ukrajina nikad neće odreći svog suvereniteta nad Krimom te da će u budućnosti povratiti ovaj crnomorski poluotok, Porošenko je istakao kako su prava ljudi u tom “anektiranom” regionu pogažena pod rukovodstvom Kremlja, prenose mediji.

“Neću danas da kažem da će to ići brzo i lako”, ipak je priznao Porošenko, ali je istakao kako će biti izgrađen novi Krim na kojem će prava i interesi svih stanovnika bez obzira na njihovu etničku, jezičku i vjersku pripadnost biti garantirana.

Porošenko je rekao kako će doći vrijeme kada će svi koji su učinili ili će tek učiniti zločine protiv ukrajinske države i ljudskih prava na Krimu biti suočeni sa međunarodnim sudskim procesima ili procesima u samoj Ukrajini.

Prema pisanju kijevskih medija, Porošenko se zalaže za izvođenje ruskih zvaničnika pred međunarodni tribunal u Hagu.

Putin: ‘Nema šansi za rat Rusije i Ukrajine’

Istovremeno je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da ne postoje velike šanse za rat sa susjednom Ukrajinom.

“Mislim da je takav apokaliptični scenarij malo vjerovatan i nadam se da se to nikada neće dogoditi”, rekao je za rusku državnu televiziju, odgovarajući na pitanje da li očekuje rat između Rusije i Ukrajine.

Putin je, također, rekao da ne vidi potrebu za još jednim sastankom o rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini sa Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom.

On je izrazio nadu da će se primjenom sporazuma iz Minska normalizirati situacija u istočnoj Ukrajini.

“Iskreno se nadam da će ovaj sporazum biti primjenjen. Ako bude, ovo je pravi put u normalizaciju situacije u tom dijelu zemlje”, kazao je Putin.

On je dodao da su i evropske zemlje zainteresirane za normalizaciju situacije u Ukrajini.

“Evropa nije ništa manje zainteresirana za primjenu sporazuma iz Minska od Rusije. Nikome nije potreban sukob na periferiji Evrope”, kazao je Putin.

Izvor: Agencije