Porošenku su ruske sankcije kao nagrada

'Oni koji nisu na listi sankcija osjećaju se uvrijeđenima', izjavio je Porošenko (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko smatra da je stavljanje njegovog imena na ruski popis sankcija ravno primanju nagrade, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, “Moskva bi trebala povući vojnike i oružje iz Ukrajine umjesto da se razmeće silom”.

“U Ukrajini je biti na takvom popisu kao neka vrsta državne nagrade, tako mi to gledamo. Oni koji nisu na tom popisu osjećaju se uvrijeđenima”, izjavio je Porošenko novinarima nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prethodno je službena Moskva uvela financijske sankcije ukrajinskoj političkoj eliti, zamrzavajući sredstva u Rusiji stotinama političara i dužnosnika, zajedno s desecima kompanija u vlasništvu ukrajinskih poslovnih ljudi.

Na popisu se nalazi gotovo 400 pojedinaca i pravnih osoba iz Ukrajine, što je novi moment rastuće napetosti između Kijeva i Moskve, prenosi Reuters.

Zamrznuta imovina 322 pojedinca i 68 kompanija

Riječ je o prvim sankcijama Moskve protiv susjedne Ukrajine od izbijanja proruske separatističke pobune u istočnoj Ukrajini prije četiri godine.

Po uredbi koji je potpisao premijer Dmitrij Medvedev, 322 pojedinca i 68 ukrajinskih tvrtki imat će zamrznutu imovinu u Rusiji.

Među njima su ministar obrane i unutarnjih poslova, državni tužitelj i načelnik glavnog stožera.

Sankcijama je pogođena i bivša premijerka Julija Timošenko, koja bi trebala biti glavna suparnica Porošenku na predsjedničkim izborima 2019., kao i čelnik kompanije Naftogaz.

Na popisu je i Porošenkov stariji sin, kao i bivši premijer Arsenij Jacenjuk.

Izvor: Agencije