Oglasi

Porsche skraćuje radno vrijeme za iste plate

Radno vrijeme za oko 17.000 zaposlenih u Porscheu postepeno će biti skraćeno do sredine 2013. na 34 sa 35 sati sedmično.
Izvršni direktor Porschea Matthias Muller smatra da će veća fleksibilnost i produktivnost značajno ojačati konkurentnostEPA

Njemački proizvođač luksuznih automobila Porsche saopćio je da će postepeno skraćivati radno vrijeme, bez smanjenja plata zaposlenih u cilju privlačenja visoko kvalificiranih radnika.

"Porsche pokušava unaprijediti konkurentnost i atraktivnost kao poslodavac", navela je grupacija, dio automobilskog giganta Volkswagen, prenosi AFP.

Izvršni odbor kompanije i savjet radnika "dogovorili su odgovarajuće mjere za povećanje fleksibilnosti i produktivnosti", navodi se u saopćenju.

Radno vrijeme za oko 17.000 zaposlenih u Porscheu postepeno će biti skraćeno do sredine 2013. godine na 34 sa 35 sati sedmično, uz isplatu "punih plata", dodaje firma.

"Sve je teže naći kvalitetno obrazovane ljude na tržištu rada. Starenje stanovništva dodatno uvećava taj problem, što predstavlja veliki izazov ne samo za Porsche, već i za čitavu njemačku automobilsku industriju", izjavio je izvršni direktor Porschea Matthias Muller.

On smatra da će "veća fleksibilnost i produktivnost će značajno ojačati konkurentnost" Porschea.

Izvor: Agencije