Portoriko želi postati 51. američka država

Za pridruženje Portorika SAD-u glasalo je 61 posto glasača (EPA)

Portorikanski birači su na referendumu odlučivali o budućem statusu svoje zemlje i odlučili su se za pridruživanje Sjedinjenim Američkim Državama, kao 51. savezna država, pokazuju rezultati koje prenose američki mediji.

Taj karipski otok od 1898. godine u posjedu je SAD-a. Ima status SAD-ovog vanjskog teritorija, a stanovnici imaju američka državljanstva i upotrebi je američka valuta.

Portorikanskom vanjskom i odbrambenom politikom upravlja se iz Washingtona, a u ostalim pitanjima ima vlastitu upravu.

Portorikanci ne glasaju na američkim izborima i nemaju svoje predstavnike u Kongresu, prenosi Hina.

Ovo je četvrti put da stanovnici Portorika glasaju o svom političkom statusu. Na prethodna tri, 1967, 1993. i 1998. godine, odlučili su se za status quo.

Dva pitanja

U utorak su ponovo izašli na referendum sa dva pitanja. Prvo je bilo – želite li zadržati postojeći status otoka?, a drugo – ako to ne podržavaju, kakvu opciju žele – državnost u sklopu SAD-a, nezavisnost ili status suverene zemlje u slobodnom savezu sa SAD-om? (što je, zapravo, veća autonomija).

Po podacima sa interenetske stranice portorikanskog izbornog komiteta, 54 posto birača na prvo je pitanje odgovorilo da žele promjenu.

Među ponuđenim opcijama za promjenu statusa, u pridruženje SAD-u u statusu savezne države pobijedilo je sa 61 posto glasova.

Odaziv na izbore bio je 80 posto.

Postane li Portoriko 51. savezna država, stanovnici će morati početi plaćati savezni porez, iz čega su trenutno izuzeti, ali će i dobiti sva prava koja uživaju građani ostalih saveznih država.

Iako rezultat referenduma nije obvezujući za portorikansku Vladu, očekuje se da će ona poštivati rezultate i zatražiti pridruženje SAD-u u ime svojih birača.

Odobrenje za to moraju dati oba doma Kongresa, a predsjednik Barack Obama najavio je da će poštivati volju portorikanskih birača.

Izvor: Agencije