Portugal usvojio sporni štedljivi budžet

Grupe građana i sindikati iz javnog sektora organizirali su protest ispred zgrade Parlamenta (EPA)

Portugalski Parlament usvojio je u Lisabonu štedljivi budžet za 2013. godinu, koji uključuje drakonski rast poreza, kako su zahtijevali međunarodni kreditori, u vrijeme sve burnijih uličnih protesta u ovoj zemlji.

Vladajuća koalicija centra i desnice imala je dovoljno glasova da progura budžet, uprkos protivljenju socijalista i ekstremne ljevice, prenosi AFP.

Grupe građana i sindikati iz javnog sektora organizirali su protest ispred zgrade Parlamenta zbog štednje koja ima za cilj ograničenje ogromnog javnog deficita u vrijeme kada je zemlja teško pogođena recesijom.

Za 14. novembar je planiran opći štrajk, slično kao u susjednoj Španiji, pod sloganom “protiv eksploatacije i siromaštva”.

Poziv na štednju

Premijer Portugala Pedro Passos Coelho odlučan je u namjeri da spusti javni deficit na 4,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) sljedeće godine, sa pet posto, koliko se računa da će deficit iznositi ove godine.

Vlada pokušava uštedjeti 5,3 milijarde eura, od kojih 80 posto treba biti ostvareno putem povećanja poreza.

Prosječna stopa poreza na dohodak skočit će sa 9.8 na 13,2 posto.

Passos Coelho je u utorak pozvao na reformu države i usmjeravanje njene uloge ka borbi s dužničkom krizom, navodeći da su mjere štednje dostigle granicu održivosti.

Izvor: Agencije