Portugalska ministrica podnijela ostavku zbog požara

Zbog brojnih kritika portugalski premijer obećao je 'duboke reforme' u oblasti šumarstva i borbi protiv požara (EPA)

Portugalska ministrica unutrašnjih poslova Constança Urbano de Sousa podnijela je ostavku u vrijeme kad je Vlada te zemlje na udaru kritika zbog rukovođenja odbranom od šumskih požara, koji su odnijeli više od 100 života za manje od četiri mjeseca.

Konzervativni premijer Antonio Costa, koji vodi manjinsku socijalističku vladu uz podršku radikalne ljevice, prihvatio je njenu ostavku.

Associated Press navodi da je De Sousa bila zadužena i za rukovođenje hitnim službama i da je namjeravala napustiti funkciju prije četiri mjeseca, ali da ju je Costa tada uvjerio da ostane.

Zbog brojnih kritika o nesposobnosti vlade da spriječi prirodnu katastrofu, portugalski premijer obećao je “duboke reforme” u oblasti šumarstva i borbi protiv požara.

Predsjednik Portugala, konzervativac Marcelo Rebelo de Sousa, sinoć je zahtijevao da socijalistička vlada “snosi sve posljedice tragedije”.

Najsmrtonosniji požari u historiji

Nezavisna istraga uzroka i posljedica požara, u kojima su u junu ove godine poginule 64 osobe, pokazala je da vlasti nisu na vrijeme evakuisale seosko stanovništvo, navode mediji.

Nezavisna komisija predstavila je parlamentu prošle sedmice izvještaj na 300 stranica, u kojem se navodi da je požar koji je usmrtio sve te ljude i uništio najmanje 29.000 hektara šuma najvjerojatnije izazvala munja.

Prema navodima istrage, odgovorni koji su 17. juna koordinirali akcije vatrogasnih službi morali su ranije evakuisati sela ili narediti stanovništvu da ostane u kućama.

Kasnije je, kad je evakuacija ipak naređena, požar bilo nemoguće kontrolisati, prenio je list Diario de Noticias.

Portugal je drugi put u posljednja četiri mjeseca pogođen najsmrtonosnijim požarima u svojoj historiji. Prema podacima Civilne zaštite, u nedjelju i ponedjeljak stradala je 41 osoba, a povrijeđena 71.

Izvor: Agencije