Portugalu više ne treba finansijska pomoć

Premijer Coelho je uvjeren da će evropski partneri podržati svaku odluku Vlade Portugala (AP)

Portugal je objavio da će ovog mjeseca izaći iz trogodišnjeg programa međunarodne pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, jer se privreda oporavlja nakon bolnih mjera štednje i nepopularnih reformi. Lisabon će i službeno priopćiti ovu odluku na sjednici Eurogrupe ministara finansija u ponedjeljak.

Odluku vlade, koja znači da Portugal nakon završetka programa pomoći 17. maja više neće morati odgovarati inostranim kreditorima, objavio je premijer Pedro Passos Coelho u televizijskom obraćanju naciji.

“Vlada je odlučila izaći iz programa pomoći, bez zahtjeva za bilo kakvim programom predostrožnosti”, kazao je premijer Pedro Passos Coelho, dodajući da će evropski partneri podržati svaku odluku vlade.

Prošle je sedmice Portugal prošao zadnju provjeru koju su vršili strani kreditori koji su sudjelovali u programu spašavanja, čime je otvoren prostor za izlazak zemlje iz tog programa bez potrebe za daljnjom pomoći.

Portugal je tako druga zemlja eurozone, nakon Irske, koja izlazi iz programa spašavanja, nakon što je 2011. godine u jeku dužničke krize u eurozoni bio prisiljen zatražiti paket međunarodne pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog recesije i golemih dugova, koje usljed snažnog rasta prinosa na državne obveznice više nije mogao samostalno refinansirati na međunarodnom tržištu.

Veliki uspjeh

“Evropska komisija primila je na znanje ovu odluku i, kao što je prethodno poručila, podržat će portugalske vlasti i građane u ovom samostalnom izboru”, poručio je u priopćenju Siim Kallas, potpredsjednik Evropske komisije.

Odluka da se iz programa pomoći izađe bez ikakvog programa predostrožnosti je veliki uspjeh za vladu, koja je stekla povjerenje međunarodnih investitora pridržavajući se oštrih mjera štednje i reformi koje su od nje tražili strani kreditori.

Vlada desnoga centra pridržavala se plana za spašavanje i postigla zadane ciljeve smanjenja budžetskog deficita zemlje. Zbog toga je izgubila dio podrške glasača, ali se popularnost vlade stabilizirala, jer se privreda sredinom prošle godine počela oporavljati.

Za vrijeme programa spašavanja portugalska privreda zabilježila je najveći pad od 70-ih godina, no privredna je aktivnost prošle godine porasla, dok su prinosi na državne obveznice oštro pali. To podržava uvjerenje da Portugal može izaći iz programa pomoći i vratiti se finansiranju na međunarodnim tržištima obveznica.

Prinosi na 10-godišnje obveznice Portugala trenutačno se kreću oko 3,65 posto, najnižih razina u osam godina, dok su se na vrhuncu dužničke krize 2012. godine kretali blizu 17 posto.

Izvor: Agencije