Poruka iz Kine: Rat protiv SAD-a postaje stvarnost

'SAD bi trebao razmotriti i svoju strategiju u azijsko-pacifičkoj regiji', naglasio je kineski zvaničnik (AP)

Rat Kine i SAD-a tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa “nije samo slogan” već postaje “praktična stvarnost”, upozorio je visoki zvaničnik kineske vojske.

Njegovu izjavu objavio je veb-sajt Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na retoriku nove američke administracije protiv Kine, piše Independent.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centralne vojne komisije, koja ima cjelokupnu kontrolu nad kineskom vojskom.

Zvaničnik odjeljenja te komisije za odbrambenu mobilizaciju rekao je da “rat tokom Trumpovog mandata” ili “izbijanje rata večeras” nisu samo slogani nego postaju praktična stvarnost, objavio je South China Morning Post.

Kineski zvaničnik također je pozvao na angažiranje vojske u napetoj regiji Južnokineskog i Istočnokineskog mora, kao i da odbrambeni raketni sistemi pokriju Korejski poluotok, još jednu goruću tačku u toj regiji, navodi se u listu.

Trump ignorirao američku politiku

“SAD bi trebao razmotriti i svoju strategiju u azijsko-pacifičkoj regiji”, naglasio je kineski zvaničnik.

Novi američki predsjednik i njegovi najbliži saradnici u izjavama su zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Trump je Kinu nazvao “manipulatorom valute” i optužio je za nepoštenu trgovinu.

On je ignorirao američku politiku “jedne Kine” i to javno pokazao telefonskim razgovorom s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra dijelom Kine.

Novi državni sekretar SAD-a Rex Tillerson zagovarao je angažiranje Mornarice SAD-a, koja bi blokirala vještačke otoke u Južnokineskom moru, što bi Peking mogao shvatiti kao ratni čin, prenose agencije.

Izvor: Agencije