Poruka zatvorenika iz Guantanama

Al Kandari u tužbi tvrdi da su SAD i Kuvajt bili dio zavjere za mučenje zatvorenika (EPA)

Piše: Jenifer Fenton

Fayiz Al Kandari je jedan od dva Kuvajćana koji su i dalje pritvoreni u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi. Godine 2001, prije napada 11. septembra, kazao je da je otputovao u Afganistan kako bi pomogao s rekonstrukcijom bunara i jedne džamije.

Njegova porodica izjavila je da je tamo otišao jer mu je majka bila oboljela od raka, a da se Al Kandari nadao da će ga zbog dobrih djela Allah nagraditi. Tada je imao 24 godine.

Nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra, Al Kandari kaže da ga je zatvorila Sjeverna alijansa, koja ga je vjerovatno prodala američkim vojnicima u Afganistanu.

Bio je pritvoren u američkim vojnim bazama u Kandaharu i Bagramu, prije nego što je premješten u Guantanamo. Kaže da je mučen na sve tri lokacije.

Bez suđenja

Rano tokom njegovog boravka u pritvoru, Al Kandari je napisao pismo porodici preko Crvenog križa, u kojem je rekao da je ispitivan, ali da američki istražitelji nisu pronašli dokaze protiv njega.

“Ako je izgradnja džamije … ili kopanje bunara zločin zbog kojeg sam pritvoren, onda svojevoljno prihvatam svoj pritvor”, napisao je.

Al Kandari je mislio da će uskoro biti slobodan. Pogriješio je. Vjeruje se da je odlučeno da će Al Kandari biti pritvoren na neodređeno vrijeme.

Godine 2008, Vojni sud optužio je Al Kandarija za pružanje materijalne pomoći teroristima i zavjeru za pružanje pomoći teroristima.


Porodica Fawzija Al Odaha [Ustupljeno Al Jazeeri]

Vojni advokat, potpukovnik Barry Wingard, je zadužen da brani Al Kandarija.

Optužnice protiv Al Kandarija su sada povučene, ali Wingard nastavlja predstavljati i posjećivati Al Kandarija u Guantanamu.

Al Kandarijev sunarodnjak, Fawzi Al Odah, koji je također izjavio da je otputovao u Afganistan iz humanitarnih razloga, nikad nije optužen za krivično djelo, te zbog toga nije dobio vojnog advokata.

Međutim, američki zvaničnici ranije su dozvoljavali Wingardu da ga posjećuje, iako mu je to sad zabranjeno.

Ni Al Kandari, ni Al Odah nisu bili izvedeni pred sud da se utvrdi jesu li krivi, niti su zakazana ikakva suđenja. Obojica pritvorenika uložila su peticije, tražeći da budu oslobođeni, ali su njihovi zahtjevi odbijeni.

Dala sam Wingardu pitanja koja će postaviti Al Kandariju tokom njegove posljednje posjete Guantanamu. Pitanja sam ograničila, jer Wingard ne smije donositi nikakve dokumente kada posjećuje Al Kandarija.

Ovako je na ta pitanja odgovorio Al Kandari, koji se sprema da provede jedanaestu godinu u pritvoru:

  • Al Jazeera: Kako vam prolazi vrijeme u Guantanamu?

– Fayiz Al Kandari: “Obavljam molitvu, čitam Kur'an, vježbam dva puta dnevno i družim se s ostalim zatvorenicima. Pošto u Guantanamu nema adekvatne medicinske njege, ne mogu priuštiti da se razbolim.

Već imam ozbiljne medicinske tegobe, naprimjer permanentno oštećenje kičme. Zato radim fizičke vježbe kako bih ojačao imuni sistem i spriječio nove bolesti.

Međunarodni komitet Crvenog križa [ICRC] nije učinio dovoljno da pomogne zatvorenicima. Naprimjer, svaki zatvorenik može telefonom pozvati svoje roditelje svakih šest do osam sedmica, a ne svake četiri sedmice, kao što je to bilo ranije.”

Al Kandari tvrdi da je povredu kičme zadobio kad su ga tukli čuvari. Ranije je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane izjavio da se, po zakonu, svi čuvari moraju ponašati humano, te da su zakoni, procedure i obuka unaprijeđeni kako bi se omogućio fer odnos prema zatvorenicima.

Al Kandari i Al Odah, međutim, tvrde da im nije pružena adekvatna medicinska njega. Kažu da zatvorska populacija stari, te da primaju samo osnovnu pomoć kad su maltretirani, prenosi Wingard.

  • Al Jazeera: Kakvi su vaši odnosi s čuvarima i drugim zatvorenicima?

– Al Kandari: “U dobrim sam odnosima sa čuvarima. Međusobno se poštujemo. Pošto tečno govorim engleski jezik, lako mi je s njima komunicirati. Drugi zatvorenici su moja braća po duši. Imamo čvrstu vezu. Obavljamo molitvu zajedno, zajedno čitamo Kur'an, zajedno i jedemo.”

Al Kandari and Al Odah smješteni su u Kampu 6, komunalnom zatvoru gdje su pritvoreni “kooperativni zatvorenici”. Većinu 2011. proveli su štrajkujući glađu, a tada su premješteni u Kamp 5, zatvor visoke sigurnosti, gdje su smješteni zatvorenici “koji se smatraju najvećom prijetnjom sebi, drugim zatvorenicima i čuvarima”.

  • Al Jazeera: Jeste li nevini? Jeste li vidjeli dokaze protiv vas?

– Al Kandari: “Ja sam nesumnjivo nevin. U posljednjih 10 godina nisam vidio nikakve okrivljujuće dokaze. Deset godina sam u životinjskom kavezu bez optužbi i bez suđenja.”

  • Al Jazeera: Kakav je osjećaj vidjeti da su skoro svi ostali zatvorenici oslobođeni?

Al Kandari: “Jako sam sretan za svu braću koja su oslobođena iz Guantanama, ali također mi to daje veliku nadu da će, ako Bog da i na mene uskoro biti red. Vrlo sam optimističan da ću i ja uskoro biti oslobođen, ako Bog da. Moja vjera u Boga nikada nije bila tako nepokolebljiva.”

  • Al Jazeera: Ako vas oslobode, šta biste prvo uradili?

Al Kandari: “Proslavio bih svoj povratak u Kuvajt, a onda pronašao mladu ženu kojom bih se oženio. Radujem se povratku u domovinu, gdje ću ponovno biti zajedno sa svojim najmilijima, pogotovo roditeljima i braćom i sestrama.

Tražio sam od svog [kuvajtskog] advokata Adela Abdela Hadija da u moje ime tuži Vladu Kuvajta. To je i učinio prošlog ljeta. Planiram ovaj slučaj ispratiti do kraja. To je stvar principa.

‘Zavjera SAD-a i Kuvajta’

Po mom mišljenju, Vlada koja ne može zaštititi svoje građane ne zaslužuje nikakvo poštovanje od pojedinaca. Vlada Kuvajta učinila je vrlo malo da pomogne u mom slučaju.”

Tužba koju je uložio Abdel Hadi navodi da je kuvajtska Vlada bila u zavjeri sa Sjedinjenim Američkim Državama da muči zatvorenike, te da je u druge svrhe potrošila državni novac koji je trebao biti potrošen na napore za oslobađanje Al Kandarija i drugih kuvajtskih zatvorenika.

  • Al Jazeera: Šta mislite o predsjedničkim izborima u SAD-u 2012?

– Al Kandari: “Rekao sam Wingardu 9. jula da čvrsto vjerujem da će predsjednik Barack Obama biti ponovno izabran u novembru. Tako je i bilo, Mislim da su sve arapske i islamske zemlje bile sretne što je predsjednik Obama reizabran.”

Porodice Al Kandari i Al Odah saopćile su da se osjećaju iznevjerenima, jer predsjednik Obama nije zatvorio Guantanamo kako je ranije obećao. Prije četiri godine, američka Vlada također je zatražila od Kuvajta da izgradi rehabilitacioni centar gdje bi bili premješteni bivši kuvajtski zatvorenici.

Kuvajt je takav centar sagradio, ali on je danas prazan. Ako dvojica Kuvajćana budu puštena iz američkog zatvora, bili bi smješteni u tom rehabilitacionom centru, gdje bi ih porodice mogle posjećivati i gdje bi im bila pružena adekvatna medicinska pomoć.

  • Al Jazeera: Šta mislite o Kuvajtu danas?

Al Kandari: “Moja braća u Guantanamu i ja čvrsto vjerujemo da Vlada Kuvajta ne štiti prava svojih građana. Osim toga, SAD pokazuje manjak poštovanja prema kuvajtskim zvaničnicima, iako je na hiljade američkih vojnika bilo u Kuvajtu.

Dok uzroci političke napetosti u Kuvajtu imaju mnogo toga sličnog sa drugim arapskim ustancima, pogotovo u smislu nestrpljive omladine, bitno je uzeti u obzir lokalne okolnosti.

Mnogi Kuvajćani podržavaju režim, a tu je i duga historija javne politike. Bitno je da trenutno ne postoji pokret za svrgavanje režima.

Većina demonstranata želi vidjeti ustavnu monarhiju i političke reforme, a ne revoluciju. Ali, lekcije iz drugih slučajeva ukazuju na to da je trenutni kurs kuvajtskog režima rizičan, jer može radikalizirati opoziciju i pokrenuti nepredvidive narodne snage.”

Al Kandari je upoznat sa situacijom u Kuvajtu, jer čita cenzurirane novine iz te zemlje, koje su obično nekoliko dana stare, kaže Wingard.

– Al Kandari: “Prije nego što postane prekasno, kuvajtski emir treba ponuditi značajne političke ustupke, uključujući zaustavljanje planova o zabrani javnih protesta. Također, Parlament treba igrati veću ulogu u izboru ministara.”

U januaru 2005, tokom ročišta, Al Kandari je kazao da se neće izviniti za putovanje u Afganistan. Kazao je da nije počinio krivično djelo, niti išta zbog čega bi trebao osjećati grižu savjesti.

“Ne bih to učinio čak i da mi kažete ‘Nećeš napustiti Guantanamo dok se ne izviniš, a preklinjat ćeš nas da te oslobodimo’. 

Istini za volju, kažem vam da bih volio ostati pritvoren i očuvati čast i poštovanje, nego da odem odavde nakon izvinjenja i da se dobro osjećam.

Zašto bih se izvinjavao? Šta sam zgriješio? Ono što sam radio u Afganistanu bila je moja dužnost. U to vjerujem. Vrlo sam ponosan što sam uradio ono zbog čega sam tamo otišao. Pravosudna načela koje vi [Amerikanci] koristite ne odražavaju pravdu.”

Izvor: Al Jazeera