Posada hrvatskog broda spašava izbjeglice

Već mjesec dana u spašavanju izbjeglica na Mediteranu učestvuje i brod Hrvatske ratne mornarice. U evropskoj humanitarnoj akciji “Triton” ostat će još dva mjeseca.

“U posljednjih mjesec dana spašeno je 1.388 života, od kojih 410 djece, zahvaljujući ovom brodu i ljudima. U humanitarnoj akciji ostaju još dva mjeseca – bez dana stanke. A napor nije samo fizički“, izvještava sa hrvatskog broda iz sicilijanske luke Catania reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

“Spašava i plače kad vidi patnju te male djece i sve to skupa. To je jedan prizor, to je sve ljudski. Bilo je tu djece koja su bila u velikom stanju šoka, kolabrirana, teško ozlijeđenih ljudi, pa čak i u kolicima. Vidjeli smo svašta”, kaže Stjepan Giljević, komandant broda.

I hrvatski premijer Zoran Milanović došao je u katanijsku luku. Za posadu rijedak trenutak odmora.

Na rubu života

“Moje mišljenje je da tim ljudim treba dati šansu, da se zaposle, da doprinose… Ovo je za nas ozbiljan brod, mi smo mala zemlja. I kad gledamo, to je ovdje prisutan, prisutne su ili velik,e ili bogate zemlje. Tako da ovo vrijedi”, rekao je Milanović.

Više od 300 izbjeglica, toliko ih je najviše u jednoj od akcija spašavanja nagurano na ovaj vojni brod. Među njima i jedno dijete mlađe od mjesec dana. Bilo je tu i trudnica pred samim porodom, bile su i dvije preminule osobe.

Izbjeglicama se na ovom brodu prije nego dođu do obale, a to putovanje nekad zna potrajati i 36 sati, pruži ono osnovno – medicinska pomoć, hrana i voda.

Izbjeglice, uglavnom sa sjevera Afrike, na moru provedu i desetak dana. Do brodskog liječnika stižu na rubu života.

“Dehidracije smo rješavali tu, na palubi, nadoknadom tekućinom. Bilo je ozljeda, bilo je i drugih bolesti, budući da je populacija praktički od djeteta od mjesec dana pa do 70 godina”, objašnjava Mirko Dajak, voditelj medicinskog tima.

“Pošto ih vozimo po 10 do 36 sati, mi smo im stalno na raspolaganju. I uvijek imaju nekog svog glasnogovornika, koji traži da bi oni još pili, jeli, pokrivače, nekog boli…”, kaže Ivana Boić, voditeljica zapovjednog i oružanog brodskog odreda.

Pomiješani osjećaji

I druge posade, one sa lokalnih ribarskih brodova, susreću izbjeglice. Ribar Antonio Napoli, kaže, da su mu osjećaji pomiješani.

“To je problem za Siciliju, jer ih je previše. Sicilijanci se osjećaju loše, jer ljudski želimo da su izbjeglice na sigurnom. Ali, to stvara problem ljudima koji ovdje žive.”

Italija je prva na udaru, no većini izbjeglica nije cilj. Rastući val tako se prelijeva dalje na evropsko kopno.

Izvor: Al Jazeera