Posjeta Putina Kini u znaku ekonomije

Moskva je pripremila više od 50 sporazuma, koji bi mogli biti potpisani tokom Putinove posjete (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posjetu Kini, gdje će voditi razgovore s kineskim liderima o pitanjima poput situacije u Siriji, krize na Korejskom poluotoku i u Afganistanu.

Na aerodromu u Pekingu dočekao ga je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Putin je u Peking otputovao s velikom delegacijom ruskih ministara i biznismena.

On je u Peking stigao iz Taškenta, glavnog grada Uzbekistana, gdje je održan samit Organizacije za šangajsku saradnju.

Na marginama te konferencije, Putin se sreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, javlja Tass.

‘Žudnja kineskog i ruskog naroda’

Putin je u razgovoru s Jinpingom kazao da je razlog čestih i redovnih susreta na najvišem nivou između dvije zemlje zahtjev kineskog i ruskog naroda, a kako bi se ojačali i razvili bilateralni odnosi i da je svaki sastanak konstruktivan i plodonosan.

“Dragi predsjedniče, dragi prijatelju, mi se često i redovno srećemo, ali kako smo čuli prilikom dolaska u ovu salu, svaki put sastanak ima suštinski karakter. To se može objasniti ne samo formalnim događajem – 15. godišnjicom sporazuma o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji, koji je važan. Ovo se može objasniti samim životom, žudnjom kineskog i ruskog naroda za jačanjem i razvojem naših odnosa”, naveo je Putin.

Kremlj se nada da će posjeta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dvije strane planiraju potpisati više desetina sporazuma.

Kako je ranije saopćeno, Moskva je pripremila više od 50 sporazuma koji bi mogli biti potpisani tokom Putinove posjete, ali prema riječima pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova, ne bi trebalo očekivati “epohalne odluke”, prenosi Sputnik.

Fokus posjete će biti pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, zračne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

‘Put svile’ i ‘Snaga Sibira’

Očekuje se da će lideri dvije zemlje zvanično početi pregovore o pripremi sporazuma o integracionim projektima, Euroazijskom ekonomskom savezu i ekonomskom pojasu “Put svile”.

Putin je nedavno, na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, izjavio da će Kina učestvovati u stvaranju novog trgovinsko-ekonomskog partnerstva u Euroaziji.

Jedan od najvećih zajedničkih projekata Moskve i Pekinga ostaje gradnja gasovoda “Snaga Sibira”, po kojem će Rusija isporučivati Kini do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u toku su i pregovori o izgradnji zapadnog kraka “Snaga Sibira 2”, preko Altaja.

Osim toga, u maju je Kina izrazila spremnost da investira u projekat brzih pruga Moskva – Kazanj, pa se očekuje potpisivanje i tog sporazuma.

Izvor: Agencije