Oglasi

Poskupljenja: Građani BiH sve siromašniji

O grčkom scenariju u BiH više niko ne govori, ali je izvjesno da će ljudi dodatno osiromašiti.

Nema sumnje da će 2013.  godina u Bosni i Hercegovini početi s poskupljenjima. Osim odluke vlasti o povećanju cijena komunalnih usluga, kretanja na globalnom tržištu govore da će poskupjeti i osnovne životne namirnice.

Praznik u Sarajevu. Vrijeme je darivanja i lijepih želja. Slavlje će proći, novogodišnji sjaj izblijediti, a život krenuti dalje, s novim poskupljenjima.

Skuplje komunalne usluge najavljuje Vlada. Blizu dvadeset hiljada domaćinstava - penzionera i socijalno ugroženih plaćat će staru cijenu, jer će ostatak subvencionirati Sarajevski kanton, javlja reporterka Al Jazeere Nadima Maličbegović.

Cijena urbanog življenja

"Nama je obaveza za vodu - 20 posto. Ono što pretpostavljamo da možemo, na bazi početnog smanjenja cijene gasa, i određenih racionalizacija koje radimo, da taj iznos ne bude 47 posto, nego da bude maksimalno između 30 i 33 posto. Ako se budemo mogli uklopiti u 20 posto, mi ćemo se uklopiti u 20 posto", kazuje Zlatko Petrović,  ministar u vladi Kantona Sarajevo.

Jer, to je cijena urbanog življenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, smatra ministar Petrović.

Alternativa je, kaže, totalna katastrofa.

"Pad sistema i gubitak potpune komunalne funkcije", ističe Petrović.

S trendovima na svjetskom tržištu dolazi i poskupljenje osnovnih životnih namirnica, tvrde ekonomisti. Građani će, kažu, osjetiti dupli efekt.

"To će definitivno utjecati na finalne cijene koje će potrošači osjetiti na tržištu, međutim, ti isti proizvodi široke potrošnje, oni su dio globalnog tržišta gdje svakako očekujemo da se cijene povećaju za nekih petnaest posto u polovini naredne godine", navodi  Ensar Šehić, docent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

O grčkom scenariju u Bosni i Hercegovini više niko ne govori, ali je izvjesno, tvrde u Sindikatu, da će s novim poskupljenjima građani postati siromašniji.

"Sindikalna korpa za četveročlanu porodicu je 1.900 maraka. Molim vas, ko danas ima te mogućnosti da obezbijedi sredstva za tu sindikalnu korpu. Ovdje se radi o sto hiljada porodica. S dvadeset hiljada nije riješen problem u društvu", ukazuje Mehmed Avdagić, član Sindikata BiH.

Rješenje problema građani će još sačekati.

"Ja se sjećam poslije rata za deset maraka si mogao svašta da kupiš i lepo da živiš, a sad je deset maraka ništa", kazuje Gordana.

Trpi narod

"Nije ni prvo ni posljednjenje poskupljenje. Trpi bosanski narod mnoge stvari... Ali istrpit ćemo", ističe Juso.

"Jedino ovi naši, koji nas vode, oni mogu dobro živjeti, ovi ostali... Evo ovako nam, šetamo, ništa drugo. Ne možemo ništa ni kupiti“, veli Maida.

Dok bh. vlasti najavljuju snažan ekonomski zamah u novoj godini, podaci Svjetske banke govore da  polovina građana Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva. Plate i penzije godinama stagniraju, a život postaje skuplji.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.