Poslanici napali May jer ne dopušta glasanje o Brexitu

Velika Britanija, EU, Brexit
Theresa May smatra da bi novo izjašnjavanje samo pogoršalo podjele u zemlji (EPA)

Britanski zastupnici iz oporbenih i vladajuće Konzervativne stranke kritizirali su u ponedjeljak premijerku Theresu May jer nije dopustila da parlament prije božićne stanke glasa o njezinu sporazumu o Brexitu.

“Premijerka je cinično kupila vrijeme”, rekao je čelnik laburista Jeremy Corbyn optuživši May da vodi zemlju u “nacionalnu krizu”, prenosi Hina.

Nekoliko zastupnika optužilo ju je u ponedjeljak da pokušava ugušiti raspravu i “zastrašiti” parlament tako što postavlja izbor između prihvaćanja njezina sporazuma s Bruxellesom i napuštanja EU-a bez dogovora.

“Odgovorna premijerka stavila bi sporazum na glasanje ovaj tjedan”, rekao je Corbyn dok su je zastupnici obiju strana pozivali da se glasanje održi prije Božića.

Više ministara u Vladi zatražilo je u ponedjeljak da se raspravi o mogućim alternativama premijerkinu dogovoru s Bruxellesom ako ga, kako se očekuje, parlament odbije.

‘Indikativno glasovanje’

Parlament bi trebalo “pitati oko čega se može složiti” ako odbije sporazum, rekao je ministar gospodarstva Greg Clark BBC-u.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd također je novinarima izjavila da podupire druge konzervativne zastupnike koji traže “indikativno glasovanje” o drugim opcijama za Brexit.

“Moramo saznati što misli parlament, za što bi glasovala većina zastupnika”, rekla je Rudd.

“Moramo uzeti u obzir sve opcije”, dodala je.

May je u ponedjeljak rekla zastupnicima da traga za načinom da ojača utjecaj britanskog parlamenta na tzv. backstop, rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske.

Brexit se treba provesti 29. ožujka ali sporazum o razlazu zaključen u studenom s Bruxellesom nakon teških pregovora nije uvjerio zastupnike raznih političkih orijentacija, bilo da su pobornici Brexita bez ustupaka ili su za zadržavanje u europskom klubu.

Britanska premijerka izjavila je ranije u ponedjeljak u obraćanju zastupnicima u Londonu kako će odgođeno glasovanje u parlamentu o sporazumu o Brexitu biti trećeg tjedna siječnja, prenosi Beta.

Rasprava nakon božićne pauze

Parlament Velike Britanije je prošlog tjedna trebao glasovati o dogovoru o Brexitu koji je May postigla s liderima EU-a, ali je ona odgodila glasovanje budući je bilo jasno da će većina zastupnika biti protiv njega.

May pokušava dobiti izvjesne ustupke od EU-a kako bi dobila podršku zastupnika, ali je iz EU-a poručeno da neće biti novih pregovora.

Premijerka je u ponedjeljak rekla da će rasprava o sporazumu biti nastavljena 7. siječnja kada se zastupnici vrate s božićne pauze, a da bi glasovanje moglo biti tjedan dana kasnije, prenosi AP.

Britanska premijerka također se sprema kritizirati pozive za održavanje drugog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, prenosi Tanjug.

To bi, prema njezinom mišljenju, a kako su priopćili iz ureda premijerke, nanijelo nepopravljivu štetu povjerenju u demokraciju.

Poručuju da će ona o tome govoriti u ponedjeljak zastupnicima u donjem domu parlamenta.

May: Novo izjašnjavanje pogoršalo bi podjele

“Još jedan referendum milijunima koji vjeruju u demokraciju pokazao bi da demokracije nema”, prenijeli su iz ureda stav premijerke.

Očekuje se da će ona reći i da bi takvo izjašnjavanje samo pogoršalo podjele u zemlji umjesto da ih izliječi, prenosi AP.

Međutim, velik broj političara vjeruje da bi novi referendum mogao biti jedini način da se prekine politička pat pozicija u vezi Brexita.

Izvor: Agencije