Poslanici Srpske liste vratili se u Skupštinu Kosova

Politički predstavnici Srba i zvanično su se vratili u kosovske institucije nakon pauze od šest mjeseci (Arhiva)

Sjednici Predsjedništva Skupštine Kosova prisustvovali su u ponedjeljak i politički predstavnici Srba, čime su se i zvanično vratili u kosovske institucije nakon pauze od šest mjeseci, prenose agencije.

Šefovi zastupničkih grupa održali su sjednicu u Prištini, na kojoj su raspravljali o terminu održavanja sljedeće sjednice Skupštine Kosova.

Sastanku su prisustvovali, osim Albanaca, i šef Srpske liste Slavko Simić i potpredsjednik Skupštine iz srpske zajednice Slobodan Petrović.

Ivanović: ‘Dobar potez’

Srpski zastupnici bojkotirali su rad Parlamenta Kosova od oktobra 2016. godine zbog protivljenja Zakonu o Trepči, koji je, bez podrške Srba, usvojen u Skupštini Kosova.

Zakon o Trepči bio je jedan od štetnih zakona po srpsku zajednicu, ocijenili su srpski predstavnici i u tom okviru naveli i zakone o strateškim investicijama i imovini.

“Poslanici Srpske liste su, uzimajući u obzir interese srpskog naroda na KiM, kao i složenu političko-bezbednosnu situaciju, odlučili da se vrate u kosovski parlament, pre svega da bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje zajednice srpskih opština”, izjavio je u nedjelju navečer Tanjugu šef zastupničkog kluba te liste Slavko Simić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocijenio je u ponedjeljak kako je povratak poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova “dobar potez” jer im omogućava da se kroz rad u institucijama izbore za bolji život Srba na Kosovu, prenosi agencija Beta, za koju je on kazao kako se Srpska lista mora nametnuti “kao ozbiljan faktor” u Skupštini Kosova.

“Normalno je da pojedini potezi kosovskih vlasti moraju naići na političku reakciju, ali se iz Skupštine ne sme izlaziti na mah ako nemaju plan kako da se vrate u parlament. Može da se napravi demonstracija izlaskom iz Skupštine, ali to mora da bude potez koji kratko traje”, kazao je Ivanović.

 

Ističe kako je važno da politički predstavnici Srba uspostave odnos s Albancima s kojima su u koaliciji u Vladi i Skupštini Kosova.

“Oni moraju da privuku pažnju na sebe i da upozore Albance da neće biti samo nemi posmatrači onoga što dve albanske partije među sobom dogovaraju”, rekao je Ivanović.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je ranije u ponedjeljak kako se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament kako bi se aktivno uključili u sprečavanje formiranja vojske Kosova, ali i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Izvor: Agencije