Poslanici u RS-u moraju usvojiti budžet

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) raspravljaju o prijedlogu budžeta i ekonomskoj politici. Prema kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), budžet mora biti usvojen do utorka.

Opozicija se protivi i predloženom budžetu i ekonomskoj politici, ali je izvjesno da će biti usvojeni, jer vladajuća koalicija ima većinu u Parlamentu.

Vrijeme ističe za usvajanje entitetskog budžeta  i ekonomske politike. Dva dana poslanici raspravljaju o predloženom povećanju budžeta za blizu 60 miliona eura. Taj novac će se obezbijediti strogim mjerama štednje, jer ovaj bh. entitet čeka teška finansijska godina, upozorila je Vlada.

Ovu raspravu budno su pratili policajci, prosvjetni radnici i javna uprava. Njima će plate biti umanjene 10 do 25 posto zbog štednje.
Iz Vlade ponavljaju da drugog izbora nema, izvještava ioz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Mi procjenjujemo da bi se, ukoliko u ovom trenutku ne bi preduzeli ovakve mjere, u drugoj polovini 2014. i 2015. godine suočili sa daleko složenijim problemima, da bismo mogli da doživimo scenario kakav imaju neke evropske zemlje, poput Grčke, Španije i Italije”, izjavio je ministar rada i boračko invalidske zaštite RS-a Petar Đokić.

Da Vlada nema drugog izlaza smatra i Demokratska partija (DP). Predskednik DP-a i poslanik u Skupštini RS-a Dragan Čavić kaže da je to i razlog za kreditni aranžman s MMF-om.

On podsjeća da je zahtjev MMF-a bio da plate u javnom sektoru budu zamrznute od 2012. do 2014. godine, a ne umanjene.

‘Gdje je novac?’

“Ne može da štedi na materijalnim troškovima, jer ih je dovela na dno. Cijeni da je ušteda na borcima vrlo opasna, jer mogu da izađu na ulice. Oni su i ovako dovoljno bijesni. Cijeni da to ne može ni sa penzionerima, jer su na ivici jada i bijede i cijene da je najmanje bolno mjesto javna uprava”, tvrdi Čavić.

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) smatraju da Vlada treba podnijeti ostavku. Pitaju gdje je utrošen novac od kredita, koji sad građani moraju otplaćivati. Pitaju i gdje je utrošen novac od prodaje Telekoma. Traže odgovor premijera Aleksandra Džombića.

“Očigledno oni Narodnu skupštinu RS-a posmatraju kao protočni bojler, u kojem će 47 poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratske narodne strabke (DNS), Socijalističke partije (SP) i Narodne demokratske stranke (NDS) bez pogovora izglasati dokument. Za nas je potpuno opravdano i legitimno to što smo zatražili da bi bilo korektno i moralno sa njegove strane da dođe i podnese ostavku”, kazao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

U DP-u partiji ne žele ostavke. Kažu da je Vlada dobila mandat do sljedećih izbora. Zadužili su se i sada neka dovrše posao.

“Opozicija je ponovila da je protiv smanjenja plata prosvjetnim radnicima, policajcima i radnicima u javnoj upravi. Protiv toga je i Sindikat. Iako su najavili da će danas jasno dati do znanja da su nezadovoljni ispred zgrade Narodne skupštine, ništa se nije dogodilo. Ipak, podsjećaju da nastavljaju sindikalnu borbu”, izvještava Smiljanić.

Nakon uvodnog obraćanja ministra finansija Zorana Tegeltije o prijedlogu budžeta i obraćanja predstavnika skupštinskih odbora, sjednica je završena u ponedjeljak navečer, a bit će nastavljena u utorak ujutro raspravom o prijedlogu budžeta.

Izvor: Al Jazeera