Posljednja generacija žena rudara u BiH

Duboko ispod bosanskih planina, mala grupa žena za svoj život zarađuju radeći ispod zemlje. One su posljednja generacija žena rudara, čiji je neobičan izbor karijere ostavština komunističke prošlosti ove zemlje.

Prije nego što svane, prva smjena rudara rudnika iz Breze sprema se za posao. Među njima su i Sakiba Čolić i Šemsa Hadžo.

Spuštaju se u 250 metara duboku jamu, gdje rade rame uz rame sa još 500 kolega.

Više se plaše drugi

Sakiba Čolić je iz rudarske porodice. Svjesna je da je njen posao neobičan. Kaže da se ljudi često iznenade kada čuju za njeno zanimanje.

Ali, više se drugi plaše nego ona.

“Ali, desi se kad upoznate nekoga da kaže: U jamu? Pod zemlju živ? Pa, nemojte molim vas… I doživjela sam da me jedna nena tješila i pitala: pa sine, kako možeš tako? Jer, kad ljudima kažete da idete 400 metara pod zemlju, to je bauk”, kazuje Sakiba Čolić.

Šemsa Hadžo je u rudniku od svoje 19. godine. Tada joj je posao bio izazovan. Nije znala ni šta je rudnik, ni šta je jama. Ali, kako kaže, čovjek se  s godinama navikne.

“U rudniku se osjećam kao kod kuće. Nikad nisam imala strahova. I hvala Bogu, nikad nisam doživjela neku nezgodu”, govori Hadžo, rudarska tehnologinja.

Ali, nezgode se dešavaju. Tako su, 1970. i 1976. godine tragične nesreće odnijele 70 života. Prije 27 godina, rudnik je posljednji put nabavio novu opremu.

Radnici se šale da bi njemački proizvođač te opreme bio šokiran kada bi znao da su njihovi proizvodi još u upotrebi.

Poštovanje kolega

Šemsa i Sakiba su, za više od 35 godina iskustva, radom stekle i poštovanje svojih kolega.

Suaz Alajmović je ponosan na svoje kolegice.

“Mnogi muškarci bi im pozavidjeli. Koju petlju ove žene imaju kada siđu u jamu. Mislim da 90 posto muškaraca na zemlji ne bi smjelo raditi i ući gdje ove žene ulaze”, kaže Alajmović.

Sa tri godine do penzije, Šemsa i Sakiba mogu reći da su posljednja generacija žena koja svoj hljeb zarađuje duboko ispod zemlje, javlja reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera