Posljednji sati do američkih izbora

Dan je do američkih izbora. Oba kandidata posljednje sate kampanje provode u neodlučnim državama, kako bi ubijedili tamošnje birače da baš njima daju glas za fotelju u Bijeloj kući.

Glasovi iz neodlučnih država smatraju se ključnim za pobjedu u utrci koja je vrlo tijesna.

Odbrojavaju se posljednji sati uoči najneizvjesnijih izbora koje je Amerika do sada vidjela. Milijarde dolara su potrošene, hiljade kilometara je pređeno, a državne ankete pokazuju da je izborna utrka praktično neriješena.

Kandidati su iscrpljeni, ali se ne zaustavljaju, jer još nije kraj.

Barack Obama je počeo dan u New Hampshireu s poznatim osobama. Otišao je na Floridu, zatim u Ohio, a kasno navečer stigao je u Kolorado. Sve ključne neodlučne države.

“Godine 2008. smo bili usred dva rata i najgore ekonomske krize od vremena Velike depresije. A od tada su naše firme otvorile oko 5,5 miliona novih radnih mjesta. Američka autoindustrija se vratila na vrh. Raste vrijednost nekretnina, manje zavisimo od strane nafte nego ikada tokom posljednjih 20 godina, udvostručili smo proizvodnju čiste energije, zbog službe i žrtvovanja naših hrabrih muškaraca i žena u uniformi, rat u Iraku je završen, a rat u Afganistanu se završava”, kazao je Obama.

Mitt Romney se probudio u Iowi, znajući da zaostaje u mnogim državama u kojima treba pobijediti. Kampanja ga je odvela u Ohio, Pennsylvaniju i Virginiju.

Sve zavisi od timova

On mora pobijediti u državama kao što su ove da bi ušao u Bijelu kuću.

“Promjena se ne može ocijeniti govorima. Promjena se cijeni radom. Prije četiri godine kandidat Obama je obećao puno velikom broju ljudi, ali je uradio malo toga”, poručio je Romney.

“Kako ulazimo u završne sate, dogovoren je vremenski raspored, reklame su kupljene, poruka je poslana. Ostalo je malo toga što kandidati mogu učiniti. Sad sve zavisi od njihovih timova, hoće li ljude nagovoriti da izađu na izbore, i to je ono što će odlučiti ko će biti sljedeći predsjednik”, izvještava iz Bosta reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Politički analitičar Edward Wyckoff Williams smatra da u ovoj posljednjoj fazi aktuelni predsjednik ostaje favorit.

“Naposljetku, ankete se mijenjaju iz sedmice u sedmicu, ali vidimo da Romney ne vodi ni u jednoj anketi, ni u jednoj od ključnih swing država. To je ono što moramo uzeti u obzir”, kaže on.

Oba kandidata se nadaju da će ih entuzijazam sa skupova pronijeti kroz posljednje sate i posljednje predizborne skupove.

A zatim slijedi čekanje da Amerikanci donesu svoju odluku.

Izvor: Al Jazeera