Poslovni lideri pesimistični o ekonomskom rastu

Globalni poslovni lideri prilično su pesimistični u pogledu potencijala za ekonomski rast u 2015, pokazala je anketa konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), objavljena uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji je počeo danas.

PwC je anketirao 1.300 poslovnih lidera uoči okupljanja u Davosu, a njihovi odgovori u skladu su sa procjenom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je u utorak znatno snizio prognoze rasta svjetske privrede za 2015/2016, uz obrazloženje da niže cijene nafte nisu pomogle u neutraliziranju sveprisutne slabosti širom svijeta, prenosi France Presse.

Svega 37 posto ispitanika navelo je da očekuje jačanje svjetske privrede u narednih 12 mjeseci, u odnosu na 44 posto iz prošlogodišnje ankete, prenosi Tanjug.

Pesimistična očekivanja

Pored toga, 17 posto poslovnih lidera vjeruje da će privreda u ovoj godini nazadovati, u odnosu na sedam posto iz prethodne ankete.

Sjedinjene Američke Države su se prvi put u posljednjih pet godina našle ispred Kine kao zemlja za koju ispitanici vjeruju da će pružiti najveći podsticaj svjetskoj privredi u predstojećim mjesecima.

Svjetski ekonomski forum pod nazivom “Novi globalni kontekst”, koji počinje danas u Davosu, okupit će više od 2.500 političara i poslovnih ljudi, među kojima i 40 šefova država ili vlada, kao i vodeće menadžere najvećih svjetskih korporacija.

Izvor: Agencije