Posmatračka misija OSCE-a u u Makedoniji

Misija treba nadgledati da li su lokalni izbori u saglasnosti s principima OSCE-a (AFP)

Ured za demokatske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) zvanično je otvorio posmatračku misiju u Makedoniji, koja će pratiti lokalne izbore zakazane za 24. mart.

Uspostavljanje misije je uslijedilo, kako se navodi u saopćenju OSCE-a, na poziv Ministarstva vanjskih poslova Makedonije.

Misiju predvodi ambasador Gert Arens i čini je 11 članova koji su stacionirani u Skopju, kao i 16 dugoročnih posmatrača, koji će biti raspoređeni širom zemlje.

Misija treba nadgledati da li su lokalni izbori u saglasnosti s principima OSCE-a i drugim međunarodnim standardima za demokratska galsanja, kao i lokalno zakonodavstvo.

Brojne aktivnosti

Posmatrači će, kako je najavljeno, tijesno nadzirati izborno zakonodavstvo, njegovu provedbu, upis kandidata, predizborne aktivnosti, rad Izborne komisije i relevantnih državnih tijela, medijsko okruženje, kao i rješavanje sporova vezanih za izbore.

Tokom nadziranja misija će se sastati s predstavnicima svih relevatnih vlasti i političkih partija, kao i s kandidatima, predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

Dan poslije izbora misija će saopćiti preliminarne rezultate i zaključke.

Konačan izvještaj o nadziranju čitavog izbornog procesa bit će objavljen dva mjeseca poslije glasanje.

Izvor: Agencije