Posmrtni ostaci pilota na putu za Moskvu

Pilot se uspio katapultirati, ali su ga ubili pobunjenici koji su pucali sa zemlje (AP)

Posmrtni ostaci ruskog pilota, koji je ubijen nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov prošli tjedan, prebačeni su u Tursku u subotu navečer i bit će prevezeni u Rusiju na zahtjev Moskve, izjavio je u nedjelju turski premijer Ahmet Davutoglu.

Prema posmrtnim ostacima pilota Olega Peškova postupa se u skladu s pravoslavnom tradicijom, rekao je Davutoglu na tiskovnoj konferenciji u Ankari prije odlaska u Brisel na sastanak s čelnicima Europske unije posvećen izbjeglicama.

Davutoglu je kazao da bi se i ubuduće  mogli događati incidenti slični onome s rušenjem ruskog aviona ako se ne budu razmjenjivale informacije i ne uspostavi koordinacija, budući da u Siriji djeluju različite koalicije s različitim ciljevima, prenosi Hina. 

Pilot ubijen u zraku

Ruski zrakoplov oboren je u utorak, 24. studenog, a obojica pilota uspjela su se katapultirati.

Međutim, jednog od pilota u zraku su ubili pobunjenici koji su pucali sa zemlje, dok dok se drugi uspio spasiti.

Turska je oborila ruski vojni zrakoplov Su-24 na granici sa Sirijom zato što je, prema tvrdnjama turske vojske, povrijedio zračni prostor Turske iako je više puta upozoren.

Rusko ministarstvo obrane istaknulo je da ruski zrakoplov nije narušio turski zračni prostor.

Incident je bitno pogoršao odnose dviju zemalja, a predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju gospodarskih sankcija Turskoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je ponovno pozvao Rusiju da se kriza nastala nakon obaranja ruskog zrakoplova riješi međusobno razgovorom.

Putin odbija razgovor

“Rusiji kažemo: dođite da zajedno razgovaramo i riješimo ovaj problem unutar naših granica. Nemojte da ovu temu dovedemo do dimenzije koja će nanijeti štetu našim odnosima i nemojmo drugima priređivati užitak”, poručio je Erdogan.

On je još jednom podsjetio da se u ponedjeljak u Parizu održava summit Ujedinjenih naroda za klimatske promjene te da to može biti prilika za popravak odnosa.

Putin je odbio razgovarati s Erdoganom jer se Ankara ne želi ispričati zbog obaranja ruskog zrakoplova, priopćeno je iz Kremlja.

Izvor: Agencije