Postignut dogovor o Gibraltaru, Španija neće blokirati Brexit

Pero Sanchez
Pedro Sanchez u televizijskom obraćanju rekao je da je obavijestio kralja o postignutom dogovoru (EPA)

Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru, čime je otklonjena posljednja zapreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u subotu u Madridu kako je Španjolska postigla dogovor o Gibraltaru te da će glasovati za nacrt sporazuma o Brexitu, prenosi Beta od agencije AFP.

“Upravo sam kralju (Filipu VI.) rekao da je Španjolska postigla dogovor o Gibraltaru”, kazao je Sanchez u televizijskom obraćanju te dodao da Španjolska neće koristiti pravo na veto nego će glasovati za nacrt sporazuma o Brexitu.

Britanija: Pregovarat ćemo sa Španijom

Vlada Velike Britanije priopćila je kako će sa Španjolskom pregovarati o Gibraltaru, čime je odgovorila na zahtjev službenog Madrida, koji je ranije prijetio blokadom sporazuma ako se ne prizna njegova izravna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Bruxellesu će u nedjelju biti održan samit čelnika EU-a na kojem bi trebao biti potpisan nacrt sporazuma o Brexitu, koji je uključivao i pitanje Gibraltara.

Uoči sastanka španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u petak da će samit vjerojatno biti otkazan ako se ne postigne dogovor o Gibraltaru.

“Ako ne bude dogovora, očito je da europski samit najvjerojatnije neće biti održan”, kazao je Sanchez.

Madrid tražio posljednju riječ

Španjolska je ranije u petak priopćila da sporazum o Brexitu mora jasno staviti do znanja da će Madrid imati posljednju riječ o tomu kako će budući odnosi između EU-a i Velike Britanije utjecati na Gibraltar, britanski teritorij na krajnjem jugu Pirenejskog poluotoka, te da se o tome mora razgovarati bilateralno.

Gibraltar će napustiti Europsku uniju zajedno s Velikom Britanijom u ožujku iako je 96 posto njegova stanovništva na referendumu 2016. glasovalo da ostane u EU-u, navela je agencija.

Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na Pirenejskom poluotoku kod kojeg se spajaju Atlantski ocean i Sredozemno more.

Smješten je na jugu Španjolske, koja je svoj dio teritorija morala ustupiti Velikoj Britaniji 1713. nakon vojnog poraza i potpisivanja Utrehtskog mira.

Izvor: Agencije