Postignut dogovor o vladi Italije

Lider pokreta "Pet zvjezda" Luigi di Maio nije želio otkriti ime premijera (EPA)

Pokret “Pet zvezdica” i ultradesničarska “Liga” postigli su sporazum o vladinoj platformi i zajedničkom kandidatu za premijera Italije, čime bi taj populistički savez mogao da dođe na čelo treće najveće ekonomije u evrozoni, piše briselski portal Politiko.

Dve stranke podneće u ponedeljak izveštaj o dogovoru predsedniku Italije Sergiu Mattarelli, nakon čega će predsednik zakazati finalnu rundu konsultacija sa strankama i odlučiti koga će imenovati za premijera, navodi portal.

Sporazum pokreta “Pet zvezdica” i “Lige” je rezultat poslednjeg pokušaja da se probije dvomesečni zastoj i izbegne predsednik Italije koji je nametao “neutralnu vladu”, a koja bi dovela do novih izbora.

Premijer političar, a ne tehnokrata

Lideri “Pet zvezdica” i “Lige” Luigi di Maio i Matteo Salvini sreli su se dva puta u Milanu kako bi dogovorili detalje koalicionog dogovora.

“Pišemo istoriju i očigledno je potrebno malo vremena”, rekao je Di Maio nakon sastanka sa Salvinijem i potvrdio i da je postignut dogovor oko imena kandidata za premijera, ali je odbio da otkrije o kome se radi.

“Radi se o političaru, ne tehnokrati”, rekao je Di Maio.

Izvor: Agencije