Postignut okvirni dogovor o klimi

Nakon maratonskih pregovora sudionici konferencije Ujedinjenih naroda konačno su postigli okvirni dogovor o klimi. Organizacije za zaštitu okoliša već su ga ocijenile slabim i neuspješnim kompromisom.

Dokument sastavljen na četiri stranice poziva zemlje potpisnice da već početkon 2015. imaju spreman plan kako će smanjiti emisiju štetnih plinova.

Pregovori su se odužili zbog zahtjeva zemalja u razvoju da one bogate učine više u borbi protiv klimatskih promjena.

Postignuti sporazum temelj je za svjetski kilmatski samit u Parizu sljedeće godine.

Uprkos slavlju, mnogi kažu kako su zaključci u ovom dokumentu razvodnjeni i vrlo slabi.

Beskrajne rasprave

„Ovo je veoma slaba odluka. Došli smo kako bismo usvojili ambiciozan tekst, imali smo obaveze, obećanja… Umjesto toga dobili smo polovičan dogovor“, kaže Sam Smith iz organizacije WWF.

A do njega gotovo da i nije došlo. Treći nacrt teksta odbile su prihvatiti zemlje u razvoju.

„Mislimo da ovaj tekst trebamo podvrgnuti zahvatu. Trebamo obući radna odjela, uzeti skalpel u ruke i  pažljivo mu ubaciti nekoliko vitalnih organa, koji trebaju biti dio ovog dogovora“, kaže Ian Fry, član delegacije Tuvalua.

Ispred pregovaračke sale počeli su sa raspremanjem, iako se činilo da će pregovori biti nastavljeni unedogled.

Stavka o finansijama za gubitke i štete koje su pretrpile siromašne zemlje u vremenskim nepogodama izbačene su iz dokumenta.

„Nemamo više vremena da produžujemo pregovore, svi znamo da je tako“, kaže Todd Stern, član američke delegacije.

Beskrajne rasprave uzele su svoj danak, a zemlje u razvoju posvetile su se razradi dokumenta. Kina i Amerika nisu se mogle složiti o formulaciji samog teksta.

Na kraju, cijeli događaj ocijenjen je kao mala pobjeda zemalja u razvoju, a završen usvajenjem četvrte verzije dokumeta.

„Znamo da moramo raditi na zaštiti okoliša, znamo da to možemo. Sa ovim samitom mi ćemo to učiniti i u Parizu naredne godine“, kazala je šefica UN-a za klimu Christiana Figueres.

Domaćin konferencije bila je zemlja koja najvećim dijelom trpi posljedice klimatskih promjena: otapanje glečera, nekontrolisano krčenje šuma i sve što proizilazi iz toga.

Imajući to u vidu skup u Limi bio je posvećen uspostavljanju puta za postizanje međunarodnog ugovora naredne godine u Parizu.

Izvor: Al Jazeera