Oglasi

Postignut sporazum o budžetu EU-a

Usvojeni budžet od 2014. do 2020. iznosi 960 milijardi eura, slijedi glasanje u Evropskom parlamentu.

Nakon 24 sata intenzivnih pregovora, lideri Evropske unije u Briselu postigli su dogovor o budžetu za period od 2014. do 2020.

Usvojeni dugoročni budžet iznosi 960 milijardi eura. To je za 13 milijardi eura manje od prijedloga sa samita u novembru prošle godine, koji nije prihvaćen. Prvi prijedlog Evropske komisije iznosio je 1.025 milijardi eura. Sada je na redu Evropski parlament, koji tek treba odobriti usvojeni budžet.

„Želimo povećati efikasnost i smanjiti potrošnju. To će se odnositi i na administraciju Evropske unije", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Katalizator rasta i zapošljavanja

"Dogovorili smo se o nižim troškovima poreza i otvaranju perspektiva za moguće nove resurse uspostavom novog PDV-a. Ovo je budžet koji je vođen hitnim pitanjima. Najhitnije je pitanje nezaposlenost, posebno mladih.

Strukturalne finansije fokusiraju se na Grčku, Portugal, Španiju i Irsku, a siromašnije zemlje će dobiti veći udio u kohezionom finansiranju. Naša podrška najranjivijim grupama nastavit će se uprkos krizi.

Ovaj budžet će omogućiti Evropi da učestvuje u globalnim pitanjima poput klimatskih promjena i nuklearne sigurnosti. Sada kada smo došli do sporazuma, ovaj budžet se ne može pokrenuti bez odobrenja Parlamenta. A kako bismo izbjegli kašnjenja, sve procedure moraju se hitno završiti."

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da bi EK "više voljela ishod koji bi bio bliži njenom izvornom prijedlogu 2011. godine".

"Podnijeli smo ambiciozniji prijedlog od danjašnjeg rezultata. Taj prijedlog je u to vrijeme dobio podršku jasne većine članica. No, moram priznati da je politički sporazum, koji je sada postignut, bio najviši nivo sporazuma do kojeg se moglo doći.

Taj nivo je ispod onog kojeg Komisija smatra potrebnim, s obzirom na izazov promoviranja novih radnih mjesta, zapošljavanja i rasta. Ovaj politički sporazum može biti važan katalizator rasta i zapošljavanja", rekao je Barroso.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, koja se javila iz Brisela, kazala je kako su prve reakcije da je ovo najbolji mogući dogovor koji se u ovoj situaciji uopće mogao postići, te da je sve stvar kompromisa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je dogovor dobar i od velike važnosti.

Dvije cifre

Britanski premijer David Cameron rekao je kako će se od sada morati fokusirati na kvalitet, a ne količinu trošenja, te dodao kako su reforme Evropske unije nužne i moguće.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao: "Ako je procijep suviše velik između obaveza i isplata, postoji rizik da ćemo imati nedovoljan nivo kredita za otplatu troškova. Kako bi riješili to pitanje, ja sam predložio rješenje i nisam bio jedini, mi smo se oko toga usaglasili zahvaljujući šefu Evropske komisije. Treba nam maksimalna fleksibilnost troškova kako bi opseg kredita s vremenom bio odgovarajući prema nasim obavezama."

Drlja je istakla kako se prvi put naglašavaju dva iznosa – 960 milijardi eura, što predstavlja novac koji će EU obećati za različite projekte, te 908 milijardi eura, koje EU zaista planira isplatiti.

Prema posljednjim informacijama, najviše se štedi u području finansiranja manje razvijenih regija i poljoprivrede.

Izvor: Al Jazeera