Postignut sporazum o drugoj fazi razgovora o Brexitu

Britain's PM May arrives to attend the EU summit in Brussels
Velika Britanija u naredne dvije godine treba poštivati pravila Evropske unije i doprinositi budžetu (Reuters)

Lideri Evropske unije postigli su u petak sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Brexitu, potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

”EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Brexitu. Čestitke [britanskoj] premijerki Theresi May”, objavio je Tusk na svom Twitter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze, koja će podrazumijevati pregovore o uvjetima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici s Irskom i novcu koji Velika Britanija treba isplatiti Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno će početi rad na uvjetima tranzicionog perioda, koji bi uslijedio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU-a u martu 2019. godine.

Tranzicioni period dvije godine

Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dvije godine.

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebala i dalje poštivati EU pravila i doprinositi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je riječ o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo s “trećim zemljama”, što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine.

Napominje se i da će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU-a biti potrebno vrijeme, a ko referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu s Kanadom.

Izvor: Agencije