Postignut sporazum o primirju u Južnom Sudanu

Dvojica lidera potpisala do sada i potom prekršila najmanje šest sporazuma o prekidu vatre od početka borbi (AP)

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir i lider pobunjenika Riek Machar, nakon 15 mjeseci borbi u građanskom ratu, postigli su u nedjelju sporazum o prekidu vatre i podjeli vlasti, javile su zapadne novinske agencije.

Potpun prekid neprijateljstava očekuje se u ponedjeljak, rekao je pregovarač međuvladinog istočnoafričkog regionalnog bloka IGAD Seyoum Mesfin, u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, gdje je sporazum potpisan, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Kiir će po sporazumu ostati na funkciji predsjednika, dok će Machar biti potpredsjednik, navodi Reuters, pozivajući se na afričke diplomatske izvore.

Kršenje niza sporazuma

Agencija navodi da bi dvojica lidera trebala nastaviti razgovore 20. veljače i da bi ta runda trebala biti finalna i dovesti do sveobuhvatnog sporazuma o završetku krize.

AFP ističe da su dvojica lidera potpisala do sada i potom prekršila najmanje šest sporazuma o prekidu vatre od početka borbi u prosincu 2013. te godine.

Situacija u Južnom Sudanu ostaje nestabilna, nakon što su krajem te godine počeli u Jubi oružani neredi, a Kiir izjavio da je u zemlji pokušan državni udar te optužio Machara za organizaciju udara.

U konfliktu su poginuli deseci tisuća ljudi, a Južni Sudan, koji se od Sudana odvojio 2011. godine, doveden je na rub humanitarne katastrofe, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije