Postoji solidarnost, ali ne kao u Sarajevu

Kakvo je stanje u Siriji, do koje je mjere eskalirala humanitarna kriza i kako se borci Slobodne sirijske vojske (FSA) opskrbljuju oružjem na terenu, za Al Jazeeru je progovorila Leila Rida.

Od oca Sirijca i majke Makedonke, odrasla u Puli, 2001. godine vratila se u Siriju. Pridružila se protuvladinim demonstracijama, nakon čega je završila u sirijskom zatvoru, gdje je bila mučena.

Nakon puštanja, priključila se Slobodnoj vojsci Sirije. S njom je razgovarao novinar Al Jazeere Harun Karčić.

“U Siriji narod trenutno nema niti dovoljno hrane, niti dovoljno vode, niti dovoljno lijekova”, kazala je Rida.

Prema njenim riječima, ista je situacija i u gradovima pod kontrolom Slobodne vojske Sirije, ali i pod kontrolom Assadovih snaga.

Ona kaže da je ista situacija sa civilnim stanovništvo, kao i sa pripadnicima Slobodne vojske, te da nema dovoljno naftnih derivata, benzina i lož ulja.

Veliki broj gradova, prema njenim riječima, nema struju.

“Humanitarna situacija u Siriji je jako loša”, ocijenila je Rida.

Ona je kazala da u većini provincija u Siriji ne rade škole, jer su gradovi konstantno pod granatiranjem.

U nekolicini mjesta, kako je rekla, situacija nešto drugačija. Škole i fakulteti rade redovno, kazala je Rida, ali su česta hapšenja studenata za koje se sumnja da pomažu revoluciji.

Maltretiranje studenata

Ti studenti su često izloženi maltretiranju, a česte su i razmirice između studenata koji podržavaju revoluciju i onih koji je ne podržavaju.

Rida je kazala da, uprkos svemu, predavanja i nastava se odvija redovno u latakijskog provinciji. Što se tiče drugih provincija, Rida je kazala da se tamo nastava davno završila.

“Ovdje kod nas u planinama pored Latakije, koje su pod kontrolom Slobodne vojske Sirije, uspjeli smo organizirati nastavu za djecu od prvog do devetog razreda, tako da ne gube godinu dana, kad smo već u mogućnosti dati neka osnovna znanja za njihove razrede”, rekla je Leila Rida.

“Onakva sarajevska solidarnost ne postoji, jer je to jedinstven događaj u svijetu, ali postoji solidarnost. Ljudi si pomažu međusobno”, opisala je Rida odnos među Sirijcima.

Ona je rekla da postoji ta ljudskost, koja se rodi u situacijama u kojim nema niko drugi da im pomogne.

Na pitanje da li u Slobodnoj sirijskoj vojsci ima i alavita koji se bore protiv režima Bashara al-Assada, ili su pripadnici pobunjenika samo suniti, ona je kazala da u njenoj jedinici nema alavita.

Ona je naglasila da je njena majka kršćanka tako da nema vjerskih razmirica i da svako ko želi da pridruži Slobodnoj vojsci Sirije i njenoj brigadi, to može učiniti: Niko neće pitati, rekla je, koje je vjerske pripadnosti. Važno je da dolazi čistog srca, sa željom za pobjedom i za stvaranjem slobodne Sirije.

Problemi snabdijevanja

Rida je kazala da pobunjenici imaju problem sa snabdijevanjem oružjem, posebno u Latakijskoj provinciji.

Pobunjenici imaju ograničen je pristup oružju, oružje se kupuje iz privatnih fondacija, a nešto oružja se kupi od njihovog novca. Pored kupljenog oružja, imaju zaplijenjeno oružje iz bitaka u kojim su učestvovali.

Oružje se kupuje preko švercera i nema dogovora na državnoj razini. Uglavnom se radi o  malim dogovorima između komandira jedinica ili brigada, ili se radi o nekome ko želi pomoći na privatnoj osnovi, dodala je Rida. 

Leila Rida je kazala da su Hezbolllahovi borci i Iranska revolucionarna garda prisutni u Siriji.  Ridina brigada se još nije susrela sa njima.

Rida kaže da je ona lično vidjela pripadnike Iranske revolucionarne garde i to još na mirovnim protestima u Latakiji, pozicionirane ispred džamija. Ona kaže da su pokušali zaustaviti proteste. Rida nije vidjela Hezbollahove vojnike, ali je vidjela iranske vojnike.

Izvor: Al Jazeera