Postupak protiv Bandića zbog zapošljavanja ministrovog brata

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog mogućeg utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, koji je zaposlen u Zagrebačkom holdingu, podružnici ZET.

Povjerenstvo smatra da je Bandić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je 3. ožujka ove godine prilikom javnog obraćanja medijima dao izjavu koja sadržajno predstavlja uputu Upravi Zagrebačkog holdinga da zaposli Svetimira Marića iako kao zastupnik Grada Zagreba u Skupštini tog trgovačkog društva nije ovlašten odlučivati o zapošljavanju, osim o imenovanju članova Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga.

Izvjestiteljica u tom predmetu Branka Lukačević-Gregić rekla je da Bandić može na neki način kroz utjecaj na izbor članova Nadzornog odbora, koji onda bira Upravu Zagrebačkog holdinga, posredno utjecati na zapošljavanje pojedine osobe, prenosi Hina.

Bandić: ‘Direktori biraju suradnike’

Svetimir Marić u kolovozu ove godine zaposlen je u podružnici ZET.

Lukačević-Gregić je rekla da se na temelju Bandićeve izjave medijima može stvoriti dojam da je utjecao na zapošljavanje Svetimira Marića, jer je ono i realizirano.

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv Bandića u više drugih prijava za moguće kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Bandić je u utorak poručio “neka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi svoj posao”, istaknuvši kako “zna koje su njegove ovlasti i da se sukladno tim ovlastima i ponaša”.

Dodao je da su svi kvalitetni ljudi u Gradu Zagrebu sukladno Zakonu i proceduri dobrodošli.

“Ne znam što je Povjerenstvo odlučilo, ja ću samo provjeriti je li poštivana procedura i Zakon. Ako je poštivana procedura i Zakon, onda je sve OK”, drži Bandić.

Upitan zašto smatra da je Svetimir Marić dobar za mjesto pomoćnika u ZET-u, novinarima je odgovorio kako to trebaju pitati direktoricu ZET-a.

Na tvrdnju novinara kako je upravo on inzistirao da mu se dadne posao Bandić je rekao da on ne inzistira.

“Ja sam postavio Upravu Holdinga, Uprava Holdinga imenuje direktore, a direktori biraju suradnike”, kazao je.

‘Nisam razgovarao s Goranom o Svetimiru’

Novinare je dalje zanimalo i je li pošteno da bude na njegovu preporuku jer možda postoje bolji, kvalitetniji kandidati za to mjesto, a Svetimira Marića, prema novinarima, preporučio je gradonačelnik.

“Ona odlučuje”, rekao je. “To nema veze sa mojom preporukom, ima veze sa kvalitetom čovjeka. Ako je kvalitetan čovjek, on se zaposlio tamo gdje se zaposlio, a za sve ostalo se obratite direktorici ZET-a”, rekao je gradonačelnik.

Poručio je Povjerenstvu da radi svoj posao, a da će on raditi svoj.

“Znam koje su moje ovlasti i sukladno tim ovlastima se i ponašam, Povjerenstvo neće voditi kadrovsku politiku Grada dok sam ja gradonačelnik. Kada ja ne budem gradonačelnik, onda će Povjerenstvo to raditi, OK?”, poručio je Bandić. 

Rekao je i da o Svetimiru Mariću nikad nije razgovarao s Goranom Marićem, niti je osobno razgovarao sa Svetimirom iako ga poznaje još od prije 40 godina kad su igrali nogomet na Savi.

“Pa zar ne bih smio nikoga niti poznavati? Pa haj'te, molim Vas”, branio se Bandić.

Izvor: Al Jazeera i agencije