Postupak protiv BiH – prešućena vijest!

Jakob Finci i Dervo Sejdić dobili su pravnu bitku za mogućnost kandidiranja i pripadnika 'ostalih' na izborima (Arhiva)

Piše: Mladen Obrenović

Dugogodišnje izbjegavanje provedbe presude u „slučaju Sejdić – Finci“, kojom se i pripadnicima manjinskih zajednica jamči pravo da budu birani, moglo bi dobiti svoj nastavak kažnjavanjem Bosne i Hercegovine pred međunarodnim organizacijama i vjerojatnom suspenzijom članstva u Vijeću Europe.

Međunarodna grupa za prava manjina (MRG) i formalno je Vijeću Europe podnijela prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv BiH, jer ne provodi sedam godina staru presudu Europskog suda za ljudska prava. Pred tim su sudom Jakob Finci i Dervo Sejdić dokazali da su i Ustav, i Izborni zakon BiH diskriminirajući jer sprječavaju pripadnike manjinskih skupina da se kandidiraju za člana Predsjedništva i Dom naroda BiH.

Informacija koju je MRG, organizacija sa sjedištem u Londonu, na svojim stranicama objavila u ponedjeljak najavljujući sankcije prošla je prilično neopaženo u bh. medijima i prenijeli su je tek rijetki. Na to je, na svojem Facebook profilu, upozorio i bh. redatelj i scenarist Srđan Vuletić.

„Nekako prođe vijest u sjenci Islanda [pobjede nad Engleskom na Euru] da je Vijeće Evrope pokrenulo prekršajni postupak protiv BiH zbog neprovođenja odluke u slučaju Sejdić – Finci. To je prava stvar što se mene tiče. Smrt udruženom bošnjačkohrvatskosrpskom fašizmu“, napisao je Vuletić.

Naveo je i kako je pokušavao naći vijest, kao bi podijelio link. „Ma nigdje, valjda nije interesantno nikome“, dodao je.

I u kratkoj izjavi za Al Jazeeru samo je potvrdio kako mu se „čini da su bh. mediji tradicionalno zaobišli priliku da objave vijest – kao da su ubili čovjeka i sakrivaju dokaze“.

Moguća suspenzija BiH iz Vijeća Europe

Cijelu je stvar pred MRG-om pokrenuo pravni tim Jakoba Fincija, koji je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru potvrdio dolazak čelnika te organizacije Marka Lattimera u Sarajevo već danas kako bi se obratio bh. javnosti i „sve potanko objasnio“. Iako ne zna kakve bi sankcije mogle čekati BiH, Finci upozorava na moguću suspenziju iz Vijeća Europe.

„Voda je došla do grla. Svake godine, i to dva puta godišnje, zasjedaju ministri Vijeća Evrope i mi im pošaljemo podsjetnik da se nije ništa dogodilo i da je krajnje vrijeme da se nešto uradi. Sad je to ponovo došlo na red, a šta će se desiti – moram priznati da ne znam. Sve ćemo vidjeti“, kaže Finci.

Podsjećanja radi, Ustavom BiH i Izbornim zakonom omogućeno je samo kandidatima koji pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda ili se tako identificiraju da se kandidiraju i budu birani u tročlano Predsjedništvo i Doma naroda BiH. Drugim etničkim skupinama, tzv. ostalima te pripadnicima nacionalnih manjina to nije omogućeno. Od državnih vlasti zatraženo je da se to promijeni, no sedam godina nije se dogodilo ništa.

„Sve to pokazuje, kao i sve što se dešava oko EU, da ovdje ne postoji niti želja, niti namjera da se uključimo u eurointegracije jer je to našim političarima jako teško da izvrše ono što tamo treba. Sve će oni poslije oktobarskih izbora, kako kažu, a nama prolaze vozovi“, upozorava Finci.

Za moguće sankcije govori kako se „nikome nije desilo da ga izbace iz Vijeća Evrope, ali se može desiti suspenzija kao u slučaju Bjelorusije“. Uz to, navodi, veća prijetnja dolazi iz EU, ukoliko se tom društvu u skorije vrijeme BiH priključi. Po njemu, bh. političarima „to i ne treba jer im je jako opasno ući u EU zato što tamo nema ovih neozbiljnosti i oni mogu izreći velike novčane kazne, na što su oni najosjetljiviji“.

„Više od svega, dovoljno je da se svijet usaglasi da si neozbiljan partner. Ovim se pokazujemo takvima. Podsjetiću da izjavu holandskog ambasadora u Sarajevu koji je rekao kako smo krajnje neozbiljni, a igranje s rokovima doveli do granice savršenstva, kao što i jesmo“, dodaje Finci.

Sejdić: Stvar tapka u mjestu

MRG je u svojoj prijavi upozorio i da „pravo ‘Ostalih’ na političko sudjelovanje nije samo zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima, već predstavlja i osnovno pravo u međunarodnom pravu“, prenijela je agencija Onasa.

Praksu sprječavanja kandidature na izborima zbog etničke pripadnosti ili religije smatraju neprihvatljivim, te stoga smatraju kako je došlo vrijeme da BiH preuzme svoje preuzete obveze, ne diskriminira manjine i omogući svim građanima puno sudjelovanje u političkim procesima. Stoga je potrebno, navode, mijenjati i Ustav, i Izborni zakon.

„Političari nikad ništa neće ni odlučiti, a stvar oko presude tapka u mjestu. Niko i ne razmišlja o tome na ozbiljan način. Ljudi se bave sobom i svojim pozicijama, lažima i petljavinama. Važno je da iskoriste svoje mogućnosti i prilike dok su na vlasti, a sutra kad neko drugi dođe neka on rješava zaostale probleme. E, tako se oni ponašaju“, oštro je reagirao Dervo Sejdić na vijest iz Londona.

Podsjeća i kako „teško ide Sporazum o pridruživanju i saradnji sa EU, i mehanizam koordinacije koji je preko koljena i silom usvojen, kao što ni objava rezultata popisa građana ne ide lako“.

„Sve to ne vodi ničemu. Oni se prepucavaju o nevažnim stvarima, a provedba presude im nije niti prioritet, niti neka obaveza. A o mogućim sankcijama… ko brine o tome? Nisu se posebno nasekirali“, ukazuje.

Po njemu, „mnogima ni ne odgovara da BiH napreduje prema EU“. „Zapravo im najviše ovaj kolaps odgovara. Bitno je da su na poziciji, da im plate redovno idu, a ako ne idu onda će oni MMF pozvati da se zaduže, da isplate sebe. A ko će to kasnije vraćati i imati obavezu i odgovornost prema međunarodnoj zajednici, a prije svega građanima BiH, to njih ne interesuje“, zaključuje Sejdić.

Postupak koji slijedi pred Vijećem Europe, a na osnovu prijave MRG-a, sigurno će donijeti nove momente u višegodišnjoj trakavici oko „presude Sejdić – Finci“. A hoće li neophodne izmjene najvažnijih državnih akata čekati neke nove izborne cikluse ili garniture vlasti očito se neće pitati bh. političare, nego odgovorne u samom Vijeću Europe.

Izvor: Al Jazeera