Postupak za zločine u Srebrenici će biti nastavljen

Apelacioni sud je usvojio zahjtev odbrane da se optužnica iz 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužitelj za ratne zločine (Al Jazeera)

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović je izjavila da će postupak u slučaju “Srebrenica” biti nastavljen te da se ne može govoriti o prekidu postupka, jer je riječ samo o formalnom nedostatku, koji će, vjeruje, biti otklonjen.

“Ne bih rekla da je došlo do prekida suđenja, reč je o otklanjanju formalnog nedostatka, tako da postoje vrlo jednostavni koraci koji treba da se preduzmu od strane Tužilaštva za ratne zločine i postupak će se nastaviti”, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da, odlukom Tužilaštva za ratne zločine Srbije, sve radnje poduzete ranije tokom prethodne godine mogu biti konvalidirane.

Sud odbacio optužnice

“A konkretne radnje i šta će se izvoditi od dokaza, kao ministarka pravde, ne mogu ni da predvidim, ni da znam”, kazala je Kuburović.

Suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske optuženih za zločine počinjene nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine bit će stopirano, pošto je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv njih, jer nije podnijeta od ovlaštenog tužitelja.

Apelacioni sud je usvojio zahjtev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužitelj za ratne zločine.

U to vrijeme tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016. godine, a na čelo Tužilaštva nije bio izabran drugi tužitelj, niti vršilac funkcije tužitelja za ratne zločine, već je njime upravljao “rukovodilac”.

Suđenje, koje je počelo krajem prošle godine, sada se mora stopirati do podizanja nove optužnice, a nakon njenog podizanja slijedi potvrđivanje, pa tek onda zakazivanje suđenja.

Ubili 1.313 Bošnjaka

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ih tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

Izvor: Agencije