Potomak sultana napokon dobio tursko državljanstvo

Tursku ličnu kartu Osmanoglu je dobio godinu dana nakon podnošenja zahtjeva za državljanstvo (Al Jazeera)

Cengiz Nazim Osmanoglu, jedan od potomaka 35. osmanskog sultana Mehmeda V Rashada (1909-1918), dobio je tursko državljanstvo u svojoj 76. godini života.

Tursku ličnu kartu preuzeo je u Turskom konzulatu u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje živi još od 1960. godine.

Radosnu vijest o mogućnosti dobijanja turskog državljanstva Osmanoglu je primio od premijera Turske Ahmeta Davutoglua tokom njegove posjete Londonu, u vrijeme kada je obavljao funkciju ministra vanjskih poslova Turske.

Istakao je kako je tursku ličnu kartu dobio godinu dana nakon podnošenja zahtjeva za državljanstvo, te je rekao da je i njegov brat, koji živi u Velikoj Britaniji, također dobio tursko državljanstvo.

Osmanoglu je najstariji sin Mehmeda Nazima Efendija, unuka sultana Mehmeda V Rashada. Rođen je u Kairu 1939. godine. Pored turskog državljanstva, ima i francusko, libansko i američko.

Princ Cengiz nalazi se na četvrtom mjestu po starosti među 24 osmanska princa koji su još živi.

Svi potomci osmanskih vladara protjerani

Početkom 1924. godine u Turskoj je usvojen zakon kojim se 37 muških potomaka vladajuće osmanske porodice protjeruje.

Među njima su bili posljednji sultan Osmanskog carstva Mehmed VI (1918-1922), poznat i kao Vahdettin, posljednji osmanski halifa Abdul-Medžid II, kao i 35 prinčeva ove dinastije.

Nakon što je donesena ova odluka, 250 muškaraca i žena osmanske porodice je brodovima i vozovima napustilo Tursku.

Većina njih umrla je u egzilu, gdje su proveli mnogo godina u patnji i siromaštvu.

Njihova djeca i unuci trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Austriji, Siriji, Egiptu i Libanu.

Tek nakon 50 godina usvojen je zakon koji dozvoljava muškim potomcima osmanske porodice ulazak u Tursku. 

Cengizov otac Mehmed Nazim bio je prvi osmanski princ koji se vratio u Tursku, nakon što je 1974. godine donesen zakon koji dopušta muškim članovima porodice povratak u zemlju, dok je ženskim članovima dopušteno da se vrate 1950. godine.

Nakon donošenja zakona vraća se u Tursku kao jedan od deset prinčeva koji su preostali od njih 37, koliko ih je ukupno prognano 1924. godine.

Mehmed Nazim je proveo ostatak svog života u Turskoj, gdje je i umro 1984. godine.

Od 250 članova osmanske porodice koji su 1924. godine prognani iz Turske živa je još samo Bilun Hanim Sultan, kćerka Fatime al-Zahre Sultan, unuke sultana Abdul-Medžida.

Rođena je 1918. godine i trenutno živi u Bejrutu.

Izvor: Agencije