Potpisan historijski sporazum EU-a i Kube

Kuba, EU, Federica Mogherini, Bruno Rodriguez Parrilla
Ugovor su parafirali kubanski šef diplomacije Bruno Rodriguez Parrilla i Federica Mogherini (Reuters)

Europska unija i Kuba potpisale su u ponedjeljak u Briselu “ugovor o političkom dijalogu i o suradnji”, prvi u povijesti koji su potpisali europski blok i ovaj karipski otok, koji tako normaliziraju svoje veze dva tjedna nakon smrti Fidela Castra.

Ugovor su parafirali kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla i Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, u prigodi sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja EU-a, izvijestio je AFP.

Kuba je dosad bila jedina latinoamerička zemlja koja nije imala ugovor o međunarodnoj suradnji s EU-om, javlja Hina.

Trumpova politika neće utjecati na odnose

Odajući priznanje Federici Mogherini, kubanski ministar je podsjetio na govor Fidela Castra iz 2003. u kojemu je on izrazio zadovoljstvo zbog postojanja EU-a i eura kao “protuteže apsolutnoj hegemoniji” Sjedinjenih Država i dolara.

“Gospodarske veze s Europom i dalje će biti prioritet za Kubu dok gradi svoju socijalističku ekonomiju”, izjavio je Parilla novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da taj sporazum “pokazuje da je uz dobru volju i obostrano poštovanje moguće ostvariti napredak i prevazići međusobne razlike”, prenosi Tanjug agenciju Sputnjik.

Federica Mogherini je na ceremoniji potpisivanja sporazuma izjavila da na odnose između EU-a i Kube neće utjecati politika novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, naveo je AP.

Ovo potpisivanje označava službeni početak novog razdoblja bilateralnih veza koji prati i odluka dvadesetosmorice da ponište tekst iz 1996. koji postavlja niz uvjeta za normalizaciju, napose na polju ljudskih prava.

Normalizacija se događa i nakon približavanja SAD-a i Kube koje je počeo američki predsjednik na odlasku Barack Obama nakon 60-godišnjeg prekida diplomatskih veza.

Mogherini je krajem rujna najavila da će dvadesetosmorici predložiti da povuku “Zajedničko stajalište” iz 1996., dokument koji se smatra vrhuncem razilaženja Brisela i Havane.

Da bi se ovaj političko-trgovinski ugovor koji će, navodi Brisel, biti “novi pravni okvir za odnose EU-a i Kube”, u cijelosti mogao primjenjivati, moraju ga odobriti Europski parlament te nacionalni i regionalni parlamenti europskih zemalja.

Izvor: Agencije