Potpisan međunarodni sporazum o klimi

Francuski predsjednik je pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma (EPA)

Predstavnici 171 države svijeta potpisali su u petak, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, međunarodni sporazum koji bi trebao usporiti zagrijavanje planete, dogovoren na konferenciji o klimi u Parizu u decembru prošle godine.

Pariškim sporazumom 195 država obavezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stepena Celzijusa u poređenju s predindustrijskim razdobljem, što znači da svijet treba okrenuti leđa fosilnim gorivima.

“Ovo je povijesni trenutak. Nikada prije nije toliko velik broj zemalja potpisao neki međunarodni sporazum u jednom danu”, rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Prethodni rekord postavljen je 1982. godine, kada je 119 zemalja parafiralo UN-ovu konvenciju o pravu mora.

Utrka s vremenom

Ban je čestitao svim potpisnicima, a posebno predstavnicima 15 malih, većinom otočnih država, koje su ovom prigodom predale instrumente o ratifikaciji sporazuma, a kojima posebno prijete klimatske promjene.

To su Barbados, Belize, Fidži, Granada, Maldivi, Maršalovi otoci, Mauricijus, Nauru, Paulu, Palestina, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Samoa, Somalija i Tuvalu.

Ban je upozorio da je svijet suočen s rekordnim globalnim temperaturama, rekordno brzim topljenjem ledenjaka i rekordnim nivoima ugljen-dioksida u atmosferi, apelirajući na svjetske čelnike da sporazum stupi na snagu što je moguće prije.

“Utrkujemo se s vremenom. Vrijeme potrošnje bez snošenja posljedica je završilo”, kazao je.

Svjetske čelnike pozvao je da “dekarboniziraju” svoje ekonomije i pomognu siromašnim zemljama, ističući da borba protiv klimatskih promjena nije opterećenje, nego donosi i mnogobrojne koristi, u vidu iskorjenjivanja siromaštva, stvaranja zelenih radnih mjesta, eliminacije gladi, sprečavanja nestabilnosti i poboljšanja života ljudi.

“Borba protiv klimatskih promjena ključna je za ostvarenje ciljeva održivog razvoja. Danas sklapamo novi savez s budućnosti”, kazao je Ban, pozivajući da se obećanja pretvori u djela radi budućih generacija.

“Moć gradnje boljeg svijeta u vašim je rukama”, zaključio je.

‘Novi savez s budućnosti’

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je prvi potpisao sporazum, kazao je je da je svijet u Parizu pokazao solidarnost, partnerstvo i odgovornost i pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma, kako bi se dana obećanja brzo pretvorilo u djela.

Da bi sporazum stupio na snagu, ratificirati ga mora 55 zemalja koje ispuštaju najmanje 55 posto svih emisija plinova s učinkom staklenika, napomenuo je, ističući da će francuski Parlament to učiniti do ljeta, a Evropska unija do kraja godine.

Hollande je pozvao cijeli svijet i sve ljude, a ne samo države, da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena.

“Čovječanstvo je sposobno za najbolje i najgore. Danas svjedočimo najboljem. Ostavimo za sobom ono najgore, našu sposobnost uništavanja i sačuvajmo dragocjena bogatstva kako bismo ih ostavili budućim generacijama”, kazao je.

Ollana Humala, predsjednik Perua, koji je predsjedao konferencijom COP20, koja je udarila temelje Pariškom sporazumu, pozvao je na mobilizaciju najvećeg partnerstva u povijesti planete protiv najvećeg zajedničkog neprijatelja – klimatskih promjena, radi planete i radi razvoja, kako bi se osigurala održiva budućnost za sve ljude.

Zamjenik kineskog premijera Zhang Gaoli kazao je da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz odlučnosti Kine u borbi protiv klimatskih promjena.

“Kina je imala ključnu ulogu u pregovorima, odgovorna je zemlja u razvoju i kineski narod ispunjava svoje obaveze. Naporno ćemo raditi da iskreno provedemo Pariški sporazum”, rekao je, dodajući da bi Kina ratifikaciju trebala dovršiti do septembra ove godine.

Djeca iz cijelog svijeta

Kina je odgovorna za 20 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je također na brzu provedbu Pariškog sporazuma, citirajući riječi Nelsona Mandele: “Uvijek izgleda nemoguće dok se ne učini.”

SAD, koji je odgovoran za 18 posto globalnih emisija, obećao je da će sporazum ratificirati do kraja godine.

Skupu su se obratili i talijanski premijer Matteo Renzi, kanadski premijer Justin Trudeau, brazilska predsjednica Dilma Rousseff… kao i američki glumac Leonardo DiCaprio.

Na borbu protiv posljedica klimatskih promjena prisutne je pozvalo i 197 djece iz cijelog svijeta, predstavnici strana Pariškog sporazuma.

Sporazum je prvo potpisao Hollande, a nakon njega potpisali su ga predstavnici 15 zemalja koje su ga odmah i ratificirale te ostali govornici na skupu.

Izvor: Agencije