Potpisan mirovni sporazum na Filipinima

Prema mirovnom planu na jugu će se uspostaviti nova autonomna regija - Bangasamoro (Anadolija)

Mirovni sporazum između filipinske Vlade i Islamskog oslobodilačkog fronta Moro (MILF) potpisan je u ponedjeljak u Manili, nakon 40 godina sukoba koji su odnijeli skoro 120.000 života, javio je izvještač agencije Anadolija.

Preliminarni sporazum izrađen je na osnovu karte o cestama u autonomnoj pokrajini kojom će upravljati MILF, mulimanska manjina čija pobuna već 40 godina potresa jug Filipina.

Nakon pregovora s Malezijom sporazum je potpisan u Manili, glavnom gradu Filipina.

Predsjednik države Benigno Aquino i čelnik MILF-a Ebrahim Murad razgovarali su u četiri oka prije nego što su potpisali mirovni sporazum.

Prije sastanka je Murad, koji je prvi put bio u predsjedničkoj palati u Manili, poklonio Aquinu minijaturni gong.

“To je zvuk mira”, rekao je Murad nakon što se gong oglasio.

Njime se počinje ostvarivati plan prema kojem će se na jugu Filipina uspostaviti nova autonomna regija – Bangsamoro, u kojoj dominiraju muslimani u toj većinski katoličkoj zemlji.

Tokom 40 godina rata između muslimanske organizacije Moro i Vlade Filipina stradalo je skoro 120.000 ljudi, a blizu dva miliona ljudi ostalo je bez domova.

Vlada je ranije pristala na preliminarni mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom grupom, što je potvrdio i filipinski predsjednik Benigno Aquino III.

Izvor: Agencije