Potpisan mirovni sporazum za istok Konga

Očekuje se da će sporazum potpisan u Addis Ababi dovesti do mira u DR Kongo i regiji (AP)

Afrički lideri iz regije Velikih jezera potpisali su u nedjelju sporazum koji ima za cilj uspostavljanje mira na “burnom” istoku Demokratske Republike Kongo.

“Nadam se da će sporazum dovesti do mira i stabilnosti za narod u Demokratskoj Republici Kongo i regiji”, rekao je Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, koji je bio prisutan na ceremoniji u etiopljanskoj prijestolnici Addis Ababi.

“Ovo je samo početak sveobuhvatnog pristupa koji zahtijeva trajni angažman”, rekao Ban, javio je AFP.

Sporazum bi mogao dovesti do uspostavljanje specijalne UN-ove “intervencijske brigade” na istoku DR Kongo koja bi se borila protiv pobunjeničkih grupa.

Poprište sukoba

Mineralima bogati istok Konga je u posljednje dvije decenije poprište sukoba nekolicine naoružanih grupa, a stalno nastaju novi pobunjenički pokreti od kojih neki dobivaju podršku iz inostranstva.

Posljednji val nasilja dogodio se 2012. i kulminirao je kada je pobunjenički pokret 23. mart (M23) na kratko vrijeme zauzeo ključni grad Gomu u novembru.

Nadam se da će sporazum dovesti do mira i stabilnosti za narod u Demokratskoj Republici Kongo i regiji”, rekao je Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, koji je bio prisutan na ceremoniji u etiopljanskoj prijestolnici Addis Ababi.

Vođe i predstavnici 11 regionalnih zemalja potpisali su dokument nakon što je prošlomjesečni prvi pokušaj da se potpiše mirovni sporazum otkazan u posljednji trenutak.

Stručnjaci UN-a su optuživali Ruandu i Ugandu da podržavaju pobunjenike, što oni negiraju.

Vlada DR Konga razgovara sa pobunjenicima u Ugandi s ciljem postizanja sporazuma o ekonomskim, političkim i sigurnosnim pitanjima, uključujući amnestiju za “ratna i pobunjenička djela”, oslobađanje političkih zatvorenika i popravku ratne štete.

Izvor: Agencije