Potpisan Opći kolektivni ugovor za FBiH

Ugovor je potpisan na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (Fena)

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca Federacije BiH potpisali su Opći kolektivni ugovor za taj bh. entitet, a njime je dogovorena i minimalna plata koja iznosi 203 eura.

Nakon potpisivanja je rečeno kako je potpisan najznačajniji akt koji se odnosi na radnike u Federaciji BiH te je sinhroniziran sa Zakonom o radu i reformskom agendom.

“Iako do jutros većina medija nije znala hoće li se potpisati ovaj ugovor, u sindikatu su bili sigurni u to, ali morali smo biti oprezni sa dokumentom koji je za radnike bitniji nego Zakon o radu. Jedinstveni smo u regiji po tome što smo ovaj dokument ispregovarali sami, bez pritisaka i arbitraže. Po tome možemo biti primjer i za Brisel”, smatra predsjednik Sindikata Ismet Bajramović.

Pregovori su trajali četiri mjeseca, bilo je raznih nesuglasica, ali su socijalni partneri izrazili zadovoljstvo postignutim, naglašeno je tom prilikom.

Novalić: Urađen veliki posao

“Vladi sam zahvalan na tome što su insistirali na preciznom definisanju stavki ugovora, jer se time izbjegava mogućnost različitog tumačenja i tužbi. Ukinuta je i reprezentativnost, čime smo dobili priliku da provjerimo i učvrstimo svoju jedinstvenost u Udruženju poslodavaca. Ovaj opšti kolektivni ugovor je mnogo bolji od prethodnog”, smatra Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavac Federacije BiH.

Potpisivanje je pozdravila i federalna Vlada, a premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je kako je urađen veliki posao.

“Potpisivanje ugovora je sigurna potvrda da je u Federaciji BiH socijalni dijalog moguć. Izraz je to kompromisa koji je stajao na putu daljim reformskim procesima. Kompromis ne znači potpuno idealnu situaciju ni za koga od partnera, ali je bio neophodan”, ocijenio je Novalić.

Ugovor je potpisan na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH.

Dogovor je izraz kompromisa, tvrdi premijer Novalić, i njime se ukida prepreka na putu daljim reformskim procesima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije