Potpisani ugovori i memorandumi o saradnji BiH i Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je večeras u Ankaru po okončanju jednodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka sa članovima predsjedništva BiH potpisano je više memoranduma, sporazuma i ugovora o saradnji između  dvije zemlje. U fokusu posjete bila je ekonomija.

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine upriličen je sastanak visokih delegacija BiH i Turske.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Erdogan je govorio i o odlasku bh. građana na strana ratišta i kazao kako je Turska do sada vratila u BiH 141 osobu, a da ukupno 14.000 osoba ima zabranu ulaska u Tursku, javlja Anadolija.

Erdogan je poručio kako je današnja posjeta Sarajevu bitna za obje zemlje kada je riječ o saradnji na svim poljima.

“Današnja posjeta za nas je jako značajna i vjerujem da je ovo vrijeme u kojem smo posijali sjeme još jače saradnje, koja će dati još bolje plodove”, rekao je Erdogan.

Na novinarsko pitanje o statistikama koje pokazuju nešto niža ulaganja Turske u BiH i druge zemlje u okruženju u odnosu na zemlje poput Rumunije, Erdogan je kazao da takve statistike ne sadrže prave pokazatelje.

“Koristite nepotpune podatke. Kada uzmete u obzir površinu i broj stanovnika, BiH prednjači po turskim investicijama u cjelini. Ako pogledate Rumuniju, vidjet ćete da je tu riječ o privatnom sektoru, a ne investicijama države”, rekao je Erdogan.

Dodao je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje blizu 500 miliona dolara. “Nismo zadovoljni i povećat ćemo je, razgovarali smo o tome. Sa mnom su ministri koji su zabilježili sve sa sastanaka i radit će ubuduće na tome zajedno i sa našim privrednicima koji se nalaze u delegaciji.”

Predsjednik Erdogan je rekao da Turska podržava BiH na putu ka NATO-u i nastavit će na tom putu bez uzmicanja.

“Naša podrška putu BiH ka EU će također biti nastavljena. Obećao sam kredit od 100 miliona eura još kao premijer, a 85 miliona je iskorišteno, dok 50 miliona namjeravamo uputiti malim i srednjim preduzećima. Ziraat banka i njene investicije su primjer investicija”, rekao je Erdogan.

Kreditni aranžman

Jedan od primjera saradnje je, kako je Erdogan rekao, uvoz mesa iz BiH u Tursku, i to ga posebno raduje jer je trgovinska razmjena u prošloj godini značajno uznapredovala, posebno nakon što je Turska odobrila uvoz mesa iz BiH.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović javlja da su upućene poruke dobrih odnosa između Turske i BiH, ”koji su na neki način na ekonomskom planu do sada bili dobri, a koji bi mogli biti mnogo bolji”.

Maličbegović javlja da će novi kreditni aranžman od 50 miliona eura biti usmjeren ka manjinskim povratnicima.

”Također se govorilo o investicijama u infrastrukturi, prije svega u proširenju sarajevskog aerodroma”, javila je naša reporterka.

Nakon sastanka bh. i turskih zvaničnika Ivanić je poručio da su odnosi dvije države veoma dobri i prijateljski.

Ivanić je iskazao zadovoljstvo zbog Erdoganove posjete BiH, rekavši da je riječ o čovjeku koji dobro poznaje BiH, koji je tu vrlo prisutan i koji se nalazi na čelu zemlje koja je mnogo uložila u BiH te koja je istinski pomagala toj državi, prenosi Anadolija.

“Mi smo zahvalni na projektima, više od 700 projekata ili 300 miliona KM (150 miliona eura) projekata obnove koje je uradila TIKA [Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju], agencija koja je zaista učinila mnogo ovdje u BiH”, kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je povećana ekonomska saradnja dvije zemlje, posebno tokom prošle godine, te naglasio kako su delegacije dvije države danas razgovarale upravo o temama ekonomije, ulaganja, daljeg povećanja međusobne trgovinske razmjene i stvaranja uslova da ljudi, posebno u BiH, bolje žive.

“Mi smo jako zahvalni Turskoj što je otvorila kvotu za uvoz mesa iz BiH i nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti”, naglasio je Ivanić i izrazio nadu da će BiH doći do 10.000 tona godišnje kada je riječ o izvozu mesa u Tursku.

Jedna od tema razgovora bio je izvoz mlijeka, budući da se proizvođači mlijeka u BiH u posljednje vrijeme susreću sa velikim problemima. 

Nove investicije

Ivanić je iskazao posebnu zahvalnost Erdoganu što je danas u Sarajevo doveo veliku delegaciju ministara i vrlo istaknutih privrednika iz Turske, koji su spremni da ulažu u BiH.

Dodao je da je bilo riječi i o mnogim drugim aspektima međusobne saradnje, te da je zaključeno da je zajednički interes dviju zemalja i borba protiv terorizma.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je Turska tranzitna zemlja za odlazak bh. državljana na strana ratišta, Ivanić je kazao da je Turska i sama izložena ogromnoj opasnosti od terorizma i naglasio kako je zbog toga njena uloga u borbi protiv terorizma izuzetno značajna.

“Turska je, sasvim sigurno, zemlja koja na svojim granicama ima možda najnestabilniji prostor trenutno u svijetu i mislim da se jako dobro nosi sa tim problemom. Naše sigurnosne agencije dobro sarađuju. Mi znamo da je blizu 100 građana BiH zahvaljujući aktivnostima i saradnji sa turskim sigurnosnim agencijama vraćeno zato što je postojala sumnja da neki od njih hoće da odu na prostor gdje traje terorizam i na tome smo izuzetno zahvalni, i zajedno ćemo nastaviti tu saradnju, jer je borba protiv terorizma zajednički interes za obje zemlje”, poručio je Ivanić.

Ivanić je na kraju izrazio nadu da će današnja posjeta turskog predsjednika biti veoma uspješna i da će najviše koristi od nje imati građani BiH, te da će nakon ove posjete doći do povećanja radnih mjesta, razmjene i još boljeg razumijevanja između naroda dviju zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije