Potpisi za referendum o ćirilici na provjeri

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je Hrvatskom saboru da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u sklopu građanske inicijative za raspisivanje referenduma, na kojem bi se odlučilo o oštrijim uvjetima za ostvarivanje prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina.

Odbačen je prijedlog laburista Dragutina Lesara da se istodobno od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, kao i da se od Vlade traži da potpise provjeri u razumnom roku. Protiv takvih zaključaka glasovali su svi osim Lesara.

„Predsjednik Sabora inicijativu je Odboru uputio 16. prosinca. Od tada su prošla četiri mjeseca i obistinile su se slutnje da će Sabor raspravu otvoriti u toku izborne kampanje, ne odlukom Sabora ni odlukom Odbora, nego očito samo odlukom predsjednika Vlade, što nije dobro. Štetno je za daljnji razvoj demokracije i odnos prema biračima“, ustvrdio je Lesar.

Dodao je kako takvo odugovlačenje nije protuzakonito, budući da ni Ustav ni zakoni nisu predvidjeli rokove u kojima Sabor mora odgovoriti na narodnu referendumsku inicijativu, te predložio da sam Odbor izradi zakon s kojim Vlada kasni dvije godine.

Prepucavanja zastupnika

I Josip Salapić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) uvjeren je da je odgovornost za nastalu situaciju na premijeru Zoranu Milanoviću.

„Odgovornost predsjednika Vlade je što nije dozvolio raspravu o problemima u Vukovaru, na zahtjev 52 zastupnika. Da jeste ne bi bilo potrebe za prikupljanjem potpisa“, rekao je Salapić, te podsjetio kako se u prosincu „neobjašnjivo odustalo od ustavnih promjena“, koje bi uredile referendumsku problematiku.

Marin Jurjević iz Socijaldemokratske partije Salapića je, međutim, podsjetio da je upravo HDSSB u posljednji čas povukao potporu ustavnim promjenama.

„Činjenica je da u Saboru postoje većina i manjina, a Sabor odlučuje sam, u skladu s voljom većine. Kad vi budete većina donosit ćete odluke za koje ćete sami snositi odgovornost“, poručio je Jurjević oporbi.

Poziv na bojkot trgovina vukovarskih Srba

Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) smatra kako je neophodno da Sabor i druge institucije poduzmu što više i što prije, jer se, kaže, problem ćirilice koristi u kampanji i nanosi štetu međuetničkim odnosima, te upozorio kako je jedan portal objavio proglas kojim poziva na bojkot 35 trgovina i uslužnih radnji u vlasništvu vukovarskih Srba.

„Mislim da se time debelo prešla crvena linija na koju upozoravamo. Nije li to fašizam? Koliko se to još treba trpjeti“, upitao je Pupovac, koji krivce vidi u „dušebrižnicima koji se pozivaju na pogrešan članak Ustavnog zakona i podgrijavaju atmosferu pružajući političku podršku onima koji rade protiv ustavnih vrijednosti i međunarodnih obveza Hrvatske.“

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović smatra da je jučerašnji proglas posljedica odugovlačenja donošenja odluke o referendumu.

„Ovo je poziv na etničku diskriminaciju i stvara osjećaj straha“, rekla je Vidović, pozvavši Sabor da što prije odgovori na zahtjev građana za raspisivanjem referenduma i zajamči sigurnost građana Vukovara i njihove imovine.

Bauk: Provjerit ćemo broj potpisa

Ministar uprave Arsen Bauk novinarima je nakon sjednice kazao da će Vlada, traži li to od nje Sabor, vjerojatno zadužiti Državni zavod za statistiku da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa.

„Već smo to napravili u slučaju referenduma o definiciji braka i vjerojatno ćemo na reprezentativnom uzorku to napraviti relativno brzo i za ovaj referendum. Naravno, ukoliko se pokaže da je većina potpisa vjerodostojna, onda nećemo dalje provjeravati, a ukoliko se pokaže dvojbeno, onda ćemo provjeriti cijeli uzorak i u tom slučaju će to vjerojatno trajati malo duže. Ukoliko sve bude kako treba, vjerujem da je realan rok od dva mjeseca da se sve završi“, rekao je Bauk.

Na nedoumice o broju potpisa koje je potrebno prikupiti za raspisivanje referenduma Bauk je podsjetio da to može učiniti 10 posto od ukupnog broja birača.

Kad je riječ o apsolutnim brojkama, Bauk tumači da to ovisi o tome računa li se ukupan broj birača u Hrvatskoj ili se tome pridodaje i dijaspora.

„To je 450.000 potpisa, ako se računa i dijaspora, te blizu 380.000 ako se govori samo o biračima u Hrvatskoj, ali teško je vjerovati da su potpise prikupljali, recimo, u Chileu“, dodao je Bauk.

Referendumsko pitanje pred Ustavni sud

Nakon provjere broja potpisa i njihove validnosti, zahtjev građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanjem referenduma o upotrebi dvojezičnosti, nazvanog i „referendum o ćirilici“, potom će biti upućen Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od kojeg će se tražiti ocjena ustavnosti predloženoga referendumskog pitanja.

To pitanje, po prijedlogu Stožera, glasi: „Jeste li za to da se članak 12, stavak 1 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?“

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je krajem prošle godine Saboru predao najmanje 600.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma.

S obzirom na to da su Statističkom zavodu prošle godine za brojanje prikupljenih potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka trebala dva mjeseca, pretpostavlja se da bi brojanje potpisa za ćirilični referendum moglo trajati nešto kraće, jer se ne obavlja u vrijeme godišnjih odmora.

„Ako se utvrdi da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, Odboru za ustav predložit ću da Saboru uputimo prijedlog zaključka u kojem će stajati da bi održavanje referenduma o ćirilici, koji može dovesti do rušenja razine dosegnutih manjinskih prava zajamčenih Ustavnim zakonom i pravima nacionalnih manjina, bilo izravno kršenje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji“, prethodno je potvrdio Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav.

Najavio je kako će predložiti da Sabor, nakon usvajanja takvog zaključka, od Ustavnog suda traži da se očituje o ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici, jer smatra da se referendumom o ćirilici predlaže izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a čiji bi ishod bio suprotan preuzetoj obavezi jačanja zaštite manjinskih prava i provedbi Ustavnog zakona.

Izvor: Agencije