Potpisi za referendum o ćirilici u Saboru

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao je predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki potpise za raspisivanje referenduma, prema kojem bi manjinske zajednice u Hrvatskoj ostvarivale svoje pravo na dvojezičnost i dvopismenost tek ukoliko njihov broj u jedinici lokalne samouprave prelazi 50 posto.

Stožer tvrdi da je prikupljeno više od 680.000 potpisa.

Predstavnici Stožera, Tomislav Josić i Vlado Iljkić, održali su kratki sastanak sa predsjednikom Sabora Lekom, koji je nakon sastanka izjavio kako će potpisi proći uobičajenu proceduru o referendumu.

„Članovi inicijative došli su se interesirati za dinamiku, proceduru i postupak. Sve će biti riješeno po Ustavu i Poslovniku, te će imati tretman kao i dosadašnje inicijative. U Hrvatskom saboru ne odlučuje pojedinac, nego tijela i institucije koje će odlučivati na osnovi vrijednosti na kojima počiva ovo društvo“, poručio je Leko.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, izrazio je „nadu da će ovaj put, uz Božju pomoć, pravo i pravda pobijediti i da će Vukovar postati mjesto posebnog pijeteta, što i jeste“.

„Pravo je Sabora da Ustavnom sudu postavi pitanje ocjene ustavnosti referendumskog pitanja i da na taj način odgodi ili spriječi referendum, ali mi se ni u tom slučaju nećemo predati i nastavit ćemo se boriti demokratskim sredstvima za svoj cilj“, rekao je Josić.

Utvrditi točnost potpisa

Nakon prijema potpisa Hrvatski sabor će obaviti pregled njihove točnosti, te će objaviti broj vrijedećih potpisa, kojih treba biti najmanje 420.000 kako bi se referendum pokrenuo.

Prije dolaska u Hrvatski sabor pripadnici Stožera okupili su se na Trgu bana Jelačića, gdje im se nakratko pridružio i nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

„Tko imalo ima sluha, a ja sam mali muzičar i imam ga, mora znati da Vukovar pripada jednoj, apsurdno rečeno, privilegiranoj, ali nesretnoj i jadnoj grupi Hrvata, koja je najmanje zaslužila da bude jadna. Sad moramo biti protiv nje, pa neka nas bude sram“, rekao je Blažević.

Na putu prema Saboru i ispred saborske zgrade na Markovu trgu 200-ak vukovarskih aktivista izvikivalo je „Vukovar“, „Hrvatska“ i „Ne damo Vukovar“, nakon čega su unijeli kutije s prikupljenim potpisima.

Stožer je potpise prikupljao u razdoblju od 17. studenog do 1. prosinca, a referendumsko pitanje glasi: „Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.“

Izvor: Al Jazeera i agencije