Potpisi za uvođenje doživotne kazne za ubice djece u Srbiji

Godine 2015. Dragan Ðurić osuđen je na kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj silovanja i ubistvo Tijane Jurić (Al Jazeera)

U više od 40 gradova u Srbiji počinje prikupljanje potpisa za izmjenu Krivičnog zakona, odnosno uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje djece, maloljetnika i trudnica.

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić, a da bi izmjene ušle u skupštinsku proceduru, potrebno je skupiti najmanje 30.000 potpisa u roku sedam dana, prenosi Tanjug.

Akcija počinje danas u Subotici, rodnom gradu Tijane Jurić, a predstavnik Fondacije Igor Jurić rekao je da će prikupljanje potpisa biti organizirano u više od 40 gradova Srbije, između ostalih, u Valjevu, Čačku, Novom Sadu, Beogradu.

“Ogromna je zainteresovanost. Više od 2000 majki je želelo da volontira. I da Skupština ovo ne shvati ozbiljno, ovo će mi biti čast da radim. Ovo nije političko i versko pitanje, već moramo da dokažemo da su nam deca najbitnija”, istakao je Jurić za Radio-televiziju Srbije.

Zatvorska kazna

Godine 2015. Dragan Ðurić osuđen je na kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj silovanja i ubistvo Tijane Jurić.

Ðurić je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora, u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sutkinja Gordana Kojić, jednoglasno je odlučilo da je Ðurić smanjeno uračunjiv, ali ne u bitnoj mjeri i da je kriv za pokušaj silovanja i teško ubistvo.

Zbog toga mu je za pokušaj silovanja izrečena kazna od 12 godina, a za teško ubistvo od 40 godina, što čini jedinstvenu kaznu od 40 godina, ujedno najveću moguću u pravosuđu Srbije.

Izvor: Agencije